Nagy durranásra készül a debreceni akadémia: tizennégy országból érkeznek a növendékek

MTI 2024. július 8. 20:28

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg Debrecenben az ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiáját, a július 7-19. között zajló kurzuson százötven fiatal zenész vesz részt - közölte a nyári akadémia művészeti igazgatója a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján hétfőn a helyszínen.

Váradi Judit azt mondta, a szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok számára szervezett nyári akadémiára 14 nemzet növendékei érkeztek Debrecenbe. A magyar és az európai fiatalok mellett amerikai, dél-koreai és török résztvevői is vannak a rendezvénynek.

A tizenkét ének-, zongora- és zenekari kurzuson harminc tanár irányítja a munkát - tette hozzá, megjegyezve, hogy azok a hallgatók, akik a nyári szünidőben is a tanulást választják, ténylegesen zenészek akarnak lenni.

Három koncertet is adnak

Tájékoztatása szerint az idei hallgatókból is összeáll a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amely Vásáry Tamás világhírű karmester dirigálásával három koncertet ad majd:

A hagyományoknak megfelelően a zenés esték sorozatban az akadémia professzorai hat koncertet tartanak a kurzus idején a debreceni Nagyerdőben - tette hozzá Váradi Judit. A szakember szerint a 30-40 millió forintos költségvetésű nyári akadémiát mindenekelőtt az évről évre megnyilvánuló rendkívüli hallgatói érdeklődés tartja életben.

Címlapkép: Getty Images