Különleges kincseket rejt ez a vidéki környezet: öt elképesztő szoborpark, amit okvetlenűl látni kell

HelloVidék 2024. augusztus 3. 14:02

A rohanó világunkban gyakran észre se vesszük, hogy mivel vagyunk körülvéve. Az utcán sétálva sokszor hajlamosak vagyunk kizárni a külvilágot, mit sem sejtve arról, hogy milyen kincsek vannak körülöttünk.

Budapesten és az ország nagyobb városaiban több ezerre tehető a köztéri szobrok száma. Ez ugyanakkor nem volt mindig így, a XX. században lezajlott háborúk, forradalmak alatt rengeteg szobor és emlékmű semmisült meg.

Ugyanakkor nemcsak magányosan álló szobrok szelik át az országot, hanem komplett szoborparkok is. Helytől függően, mindegyik parknak megvan a sajátossága. A HelloVidék most csokorba szedett öt vidéki szoborparkot, amelyet okvetlenül látnunk kell.

Hétvezér emlékpark - Bodrogkeresztúr

1996-ban Magyarország majd minden települése különleges programmal készült a Honfoglalás 1100. évfordulójára. Bodrogkeresztúr a jeles eseményre egy igazán kívételes parkot alkotott. Sárosi Tibor 2 méteres, fából készült alkotásai a honfoglaló hét vezért ábrázolják.

A szobrok a Bodrog partján kaptak helyet, érdemes hát egy kisebb sétát tenni a folyónál. A település a Bodrogzug Tájvédelmi Körzettel határos. Ez az egyetlen olyan terület, melyet a tavaszi áradáskor mindig elönt a víz. Jelentőségét jól mutatja, hogy 1989-ben felkerült a nemzetközi Ramsari területek listájára,mint fokozott jelentőségű vízimadár élőhely. Találkozhatunk itt nagy kócsaggal, fekete gólyával és békászó sassal is.

Királyok parkja - Székesfehérvár

A Palotavárosban található Királyok parkja közkedvelt pihenőhely Székesfehérvár lakói számára. A parkot az 1980-as évek derekán hozták létre azzal a céllal, hogy a Palotavárosi tavak melletti zöldterületen nemcsak nagy szabad tér, hanem a városban eltemetett királyok életnagyságú, fából faragott szobrai is helyet kapjanak.

A Géza fejedelem, Szent István király, II. Géza, IV. István, II. Béla, III. Béla és Könyves Kálmán szobraihoz vezető úton egy Díszkapu és egy jurta is színesítette a képet akkoriban. A történelmi szimbólumokkal ellátott kaput a Fejér Megyei Művelődési Központ népművészeti csoportjának fafaragói hozták létre Cs. Kiss Ernő népi iparművész tervei alapján.

Nemzetközi szoborpark - Nagyatád

Az alkotótelep azzal a céllal kezdte meg működését, hogy hazai és külföldi szobrászok számára lehetőséget biztosítson alkotó művészetük kifejezésére, szakmai és baráti együttműködésre, eszmecserére.

Az intézmény azt a feladatot vállalta, hogy egy közösségi alkotóműhelyt kínál az itt dolgozó művészeknek, valamint a város számára szabadtéri múzeumot hoz létre. Az első alkotóidény 1975. június 1-én indult a Művésztelepi Albizottság szakmai irányításával.

1986-tól egy új Művésztelepi Albizottság járult hozzá a szakmai munka tervezéséhez és fejlesztéséhez, Farkas Ádám és Fekete Tamás szobrászművészek, valamint Néray Katalin művészettörténész személyében. 1987-ig Varga Géza Ferenc vezette az alkotótelepet. Távozását követően a Nagyatádi Művelődési Központhoz került az intézmény irányítása.

A város szélén, a Göröndi út és a Malom árkot kísérő erdősáv közötti lankás területen kialakított szoborparkban álló, közel 60 szobor együttes látványa feledhetetlen esztétikai élményt nyújt a látogatóknak. Minden évszak és napszak más és más látványt tár elénk és minden idelátogatót megérint a "Hely Szelleme".

Kézfogás Európa Szoborpark - Balatonalmádi

Balatonalmádi legnagyobb parkjában, az ősfás Szent Erzsébet ligetben található szoborparkban hazai és külföldi klasszikus szobrokkal, valamint nonfiguratív térplasztikákkal egyaránt találkozhat az ide látogató: a művészet itt lépten-nyomon szemmel látható és kézzel fogható.

Balatonalmádi legnagyobb parkjában, közvetlenül a 71-es számú út mentén, az ősfás Szent Erzsébet ligetben kialakított Kézfogás Európa Szoborparkban hazai és külföldi klasszikus szobrokkal, valamint nonfiguratív térplasztikákkal egyaránt találkozhat az ide látogató. A szoborpark 2013. augusztusában nyílt meg. A park jelenlegi állománya 63 szoborból áll, melyből 44 hazai, 19 pedig külföldi alkotás.

Természetvédelmi szoborpark - Miskolc

Miskolcon egyedülálló egy kezdeményezésnek köszönhetően az állatkertben az élő állatok bemutatása mellett állítanak emléket a már kihalt állatoknak is életnagyságú bronzszobrok formájában.

A szoborparkban az állatok szobrai mellett neves természettudósoknak is emléket állítottak. Olyan személyeknek, akik kiemelkedőt alkottak a természetvédelem, illetve a természet megismerésének terén.

Címlapkép: Getty Images