Érdemes lesz az eget kémlelni: különös látványban lehet része a szemfüleseknek a Balatonnál szerdán

HelloVidék 2024. augusztus 7. 10:02

Tisztelgő repülést hajt végre a kecskeméti repülődandár három Gripen vadászrepülőgépből álló köteléke szerdán a Balaton felett.

A második világháború legsikeresebb és legismertebb magyar légi alakulata, a Pumák néven is emlegetett 101. honi vadászrepülő-osztály 80 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 7-én szenvedett súlyos veszteséget a Dunántúl fölött, Győrtől délre az amerikai légierő egyik, Mustangokból álló kötelékével vívott harcban - írja az Infostart.

Az akkor már híres és közkedvelt, soproni kötődésű Molnár hadnagy halála miatt lett ez a nap a Puma vadászezred gyásznapja, egyben az önfeláldozó hősiességre történő emlékezés dátuma.

A 80. évforduló alkalmából szerda délelőtt megemlékezést tartanak vitéz nemes Molnár László hadnagy emléktáblájánál Sopronban.

A néhai pilóták bátorsága és hősiessége előtt tisztelegve a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. repülődandár három vadászrepülője áthúzást hajt végre a hadnagy soproni állomásnál lévő emléktáblája, majd a bánfalvi Hősi Temetőben lévő sírja felett, miután a Kecskemétről Sopronig tartó útvonalon átrepül a Pumákhoz és az állományhoz köthető fő történelmi helyszínek fölött.

Címlapkép: Getty Images