Különleges időutazásra készül Savaria: tógás rómaiak és marcona gladiátorok veszik be a várost

Pais-Horváth Szilvia 2024. augusztus 18. 07:27

Ha még nem írtátok be a naptárba, jegyezzétek: augusztus 22-25. között Szombathelyen újra az időutazásé, vele a római tógáké és a karneválé lesz a főszerep. 8 kiemelt és 20 kísérőhelyszínen, idén már közel 400 programmal jelentkezik a fesztivál. De mennyibe kerül egy ilyen monstre programsorozat egy vidéki városnak? Mit jelent Szombathelynek a karnevál? Erről is kérdeztük Grünwald Stefániát, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.


 


 

HelloVidék: A 25. jubileumi év előtt jár a Savaria Történelmi Karnevál, de aki még sosem járt Szombathelyen, annak hogyan tudjuk elmondani, miben más ez a programsorozat, mint a többi historikus fesztivál?

Grünwald Stefánia: Tematikája nagyon egyedi. Igaz, az elmúlt évtizedekben egyre több történelmi múltra építő hagyományőrző fesztivált szerveznek Magyarországon, de közöttük az első egyértelműen a Savaria Történelmi Karnevál volt. Ha visszagondolok a hatvanas évekbeli előzményeire, akkor nem is lehet ez kérdés. Az, hogy egy város a saját történelmi múltját, az ókori városalapítást, annak körülményeit és a későbbi korszakokat egy mára összművészeti fesztivállá fejlődött esemény keretében próbálja bemutatni, tényleg kuriózum. Ami még ritkaságnak számít, az maga a karneváli felvonulás, amin nemcsak hivatásos csoportok és hagyományőrzők vonulnak fel, hanem Szombathely apraja-nagyja is beöltözik, így a városlakók maguk is részeseivé válnak az eseménynek.

A'60-as években honnan jött az ötlet, hogy Szombathely utcáin múltidéző maskarás felvonulást szervezzenek?

Akkoriban minden év augusztusában, az Iseumi Szabadtéri Játékok keretében a Szombathelyi Képtárral szemben, az egykori szentély díszletei között előadták a Varázsfuvolát. Ennek az előadásnak a szünetében rendre megérkezett Claudius császár hírnöke lóháton, és bejelentette, hogy másnap egy történelmi karneváli felvonulást fognak tartani a császár tiszteletére. A ’60-as években négy-öt éven át minden évben megrendezték Savaria Karnevált, aztán egyszer csak ez abbamaradt. Különféle mendemondák terjengenek arról, hogy miért szűnt meg, de elsősorban talán a pénzhiány miatt maradt abba. Olyan szintű nosztalgia élt azonban azokban, akik a hatvanas években részt vettek - akár felvonulóként vagy látogatóként - a felvonuláson, hogy szinte minden évben felmerült az ötlet, hogy újra kéne indítani. Én saját magam – kulturális szervezőként - legalább tíz alkalommal vettem részt olyan egyeztetéseken, ahol ez volt a központi téma, hogy milyen módon, hogyan tudnák újraindítani a Savaria Karnevált. Erre aztán végül 2000-ben került sor a millecentenáriumi ünnepségsorozat keretében. Azóta minden évben, leszámítva a Covid miatt kimaradt két évet, jellemzően augusztus végén megtartjuk az eseményt.

Fotó: Mészáros Zsolt/ Savaria Történelmi Karnevál

Milyen helyet foglal el a Karnevál Szombathely és Vas megye turizmusában?

A Karnevál egyértelműen húzóerőnek számít, hiszen Szombathely vendégstatisztikáiban az augusztus kiugróan magas a többi hónaphoz képest, és ez szinte teljes mértékben a Savaria Történelmi Karneválnak köszönhető. Ilyenkor az összes szálláshely foglalt, nemcsak Szombathelyen, hanem a 20-30 kilométeres körzetben is érezhető a hatása. Voltak olyan évek, amikor már februárban elfogytak a szálláshelyek a karneváli időszakra.

A Covid után több vidéki fesztivál látogatószáma csökkent, nehezen tudtak talpra állni, nem egy meg is szűnt, például a közeli soproni Volt Fesztivál. Hogyan alakult Szombathelyen a látogatószám?

Mivel a karneváli helyszínek 90 százaléka ingyenesen megtekinthető, nincsenek pontos tényadataink arról, hányan látogatnak ki. Különféle számadataink azért vannak, általában drónfelvételek alapján tudunk számolni. Ezek alapján, a három és fél napra kivetítve, jellemzően 100-130 ezer fő fordul meg a rendezvényen. Még a Covid előtt 2019 egyértelműen az egyik csúcsévnek számított, mind látogatószám, mind a résztvevők, mind a bevételek szempontjából. Egy ilyen kiemelkedő év után óriási visszaesést jelentett a járvány. Két év ki is maradt, bár 2021-ben rendeztünk egy hasonló tematikájú kulturális programsorozatot jóval kisebb léptékben, mert annyira hiányolta a közönség ezt a fesztivált. A 2022-es programsorozat is eléggé nehezen indult. Nagyon sokan kihullottak a két év alatt a rostán, mind a szolgáltatók mind a kézművesek, mind a vendéglátósok köréből. Érezhető volt, hogy nehezen tért magához ez a szektor is. Idén tapasztaljuk először azt, hogy kezd visszaállni a 2019 előtti állapot. Akik megmaradtak, azok most újból talpra tudtak állni, jönnek és jelentkeznek. Nagyon sok a vásározónk, a résztvevőnk és a fellépőnk is. Így a Covid utáni harmadik évben érzem először azt, hogy végre lesz némi stabilitás.

Ez a rendezvény gyakorlatilag egész Szombathely belvárosát napokra uralja, ugyanakkor azon ritka vidéki fesztiválok egyike, ahol a programok 90 százaléka ingyenes. Ki finanszírozza ezt, hogyan áll össze a költségvetés?

Az idei Karnevál nyolc kiemelt és 23 kísérőhelyszínen közel 400 programot kínál, bemutatva mindazt, ami egy várost várossá tesz: annak múltját, jelenét és jövőjét is. A költségvetést tekintve ideális, ha egy ilyen esemény háromlábon áll: egyharmad részben önkormányzati támogatásból, egyharmad részben pályázati és szponzori támogatásból, valamint a maradék egyharmad kereskedelmi bevételekből, amelyek a jegybevételből és a vendéglátásból származnak. Voltak évek, amikor sikerült ezt a kedvező arányt megtartanunk. Sajnos a Covid után ez az arány némileg eltolódott: idén valamivel magasabb az önkormányzati támogatás, míg a pályázati és szponzori támogatások csökkentek, és a kereskedelmi bevételek is stagnálnak.

Az elmúlt pár évben óriási volt az inflációs nyomás, a Covid előtti évekhez képest mennyivel kerül többe a rendezvény?

Az idei évben nagyon jelentős volt az áremelkedés. A szolgáltatások terén 20, sőt, akár 30 százalékos növekedést is tapasztaltunk. Ennek ellenére nem mertünk ilyen mértékben emelni a vendéglátósok tarifáin, mivel tudatában voltunk annak, hogy az elmúlt két év számukra is rendkívül nehéz időszak volt. A belépőjegyárakon is csak minimálisan emeltünk, nem követtük le az infláció mértékét.

A költségeket illetően a 2023-as Savaria Karnevál összköltségvetése 144 millió forintra rúgott. Az előzetes számításaink alapján az idei rendezvény költségei 166-167 millió forintra emelkednek. Ennek csaknem a fele önkormányzati támogatásból származik. 13 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alaptól nyertünk el, a fennmaradó összeget saját forrásból kell kitermelnünk ahhoz, hogy a rendezvény nullszaldós lehessen.

Fotó: Mészáros Zsolt/ Savaria Történelmi Karnevál

Hogyan profitál a helyi gazdaság, különösen a vendéglátóipar és a szálláshelyek a Karneválból?

Elég jelentősen. A karnevál ideje alatt rendszeresen végzünk vásárlói kutatásokat is. Minden évben arra is rákérdezünk, hogy mekkora összeget költenek el a karneválozók a rendezvényen, beleértve a vendéglátást, a belépőjegyeket és a különféle ajándéktárgyak vásárlását is. Ha ezt egy átlagosan százezer fős látogatottságra vetítjük, akkor közel 1,5 milliárd forint az az összeg, amely ezen a hétvégén itt Szombathelyen forog. Ez persze nem a tiszta hasznot, hanem a teljes forgalmat jelzi, de a visszajelzések alapján, különösen jó időjárás esetén, a helyi vállalkozók is tisztes profitra tehetnek szert.

A fő attrakció még mindig a felvonulás, idén mire készülnek?

A legnagyobb látogatottsága egyértelműen a felvonulásnak van, igen. Idén közel kétezer főre rúg majd a hivatásos hagyományőrző csoportok jelmezeseinek a száma. A felvonulás öt korszakot ölel át: kezdve az ókori városalapítóktól egészen az újkorig, és ehhez csatlakoznak a civilek, akik általában 1000 főt tesznek ki. Többségük a római kort megidéző jelmezeket szeret magára ölteni, de sokan a későbbi korszakok ruháit részesítik előnyben.

Minden évben vannak nagyon jó ötleteink a Karnevál és a felvonulások színesítésére. Általában az anyagi keretek szokták megakadályozni ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítását. Azonban idén szeretném külön kiemelni az egyik közönségkedvenc csapatot, a Collegium Gladiatoriumot, azaz a gladiátorokat, akik 30. jubileumukat fogják ünnepelni a Karneválon. Emiatt nagyobb hangsúlyt kapnak majd az idei rendezvény egészén is.

Kassai Lajos lovasíjász és csapata is minden évben itt van (Fotó: Mészáros Zsolt/ Savaria Történelmi Karnevál)

A kiemelt színpadi programok sem elhanyagolhatók: a karnevált idén is a Savaria Szimfonikus Zenekar nyitja majd, a nagyszínpadon a Punnany Massif, az Európa Kiadó, az Irie Maffia is fellép majd. Külön szeretném kiemelni a Zöldfoki-szigetekről érkező zenekart, a a Tabankát is, akik még sosem jártak Magyarországon. Egy rendkívül energikus, latinos koncertet adnak majd, bemutatva nemzeti kultúrájukat Szombathely Fő terén.

A Kalandvár marad szokásosan az a helyszín, ahol a legkisebbek is kiélvezhetik a karneválozást, ez az árnyas-ligetes sziget, ahová civil szervezetek, cégek is hoznak programokat, és ahol mindig megtalálhatók a tűzoltók, akik idén nemcsak tüzet, de jeget is hoznak a nyári napokra. A gyerekek így még hógolyózhatnak is augusztusban.

A Sörtér is csütörtök estétől várja közönségét, ahol változatos tematikájú koncertek között válogathatunk, erről a Wolfolks, a King Bees, a Pandora Project, a M.É.Z., a Koprive, Ripoff Raskolnyikov, Meggie és barátai gondoskodnak.

Idén sem maradunk Karneválszínház nélkül, a Vinnai András rendezte karneválszínházi előadás „Szombathelyi Szórakoztató Szupergála” címen fut, egy helyi érdekű zenés sóműsor lesz, a Weöres Sándor Színház művészeinek előadásában.

Hány ember az, aki aktívan szervez, részt vesz egy ilyen gigarendezvény létrehozásában?

A szervezőcsapatunk nagyon szűk. Alapvetően hét emberből áll, akik a hét kiemelt helyszínért felelősek. Ahogy közeledik a rendezvény időpontja, a csapat létszáma úgy növekszik. Ekkor csatlakoznak hozzánk a vásárszervezők, a technikai kollégák, akik az útlezárásokért, a biztonsági intézkedésekért és a helyszínek kialakításáért felelnek. A rendezvény idején pedig a szervezői létszám aztán már több száz főre nő, biztonságiak mellett diákok és önkéntesek is dolgoznak velünk.

Kalandvárban idén nemcsak hajókázni, de hógolyózni is lehet Fotó: Mészáros Zsolt/ Savaria Történelmi Karnevál

Hogyan próbálják minimalizálni a Karnevál ökológiai lábnyomát? Van-e valamilyen zöld kezdeményezés a rendezvényen?

Idén tervezzük bevezetni a repohár rendszert, amit előzetesen már elkezdtünk propagálni. Bevallom, kaptunk miatta hideget-meleget is, de nagyon bízom benne, hogy ez csak az első évben vált majd ki indulatokat, akár a vásározók, akár a látogatók részéről. Remélem, mindenki előbb-utóbb belátja majd, hogy a hulladéktömeg, ami tavaly például 12 tonna volt, jelentősen csökkenthető. Próbáltunk egy tetszetős repoharat készíttetni, amit akár ajándékként is haza lehet vinni. Én személy szerint sokkal nagyobb környezettudatosságra motiválnám a rendezvény résztvevőit, és nagyon örülnék neki, ha legalább ezzel a minimális hozzájárulással valamit tennének a környezetükért.

Címlapkép, fotók: Mészáros Zsolt/ Savaria Történelmi Karnevál

Címlapkép: Getty Images