Zeneszó árad az erdőkből: különleges eseményre készülnek Gyulán és környékén

MTI 2024. szeptember 18. 19:03

Szeptember 27-29. között Gyulán és környékén rendezik meg a Muzsikál az erdő programsorozatot. A rendezvény hagyományosan az Országos Erdészeti Egyesület Erdők Hete programsorozatának nyitórendezvénye is a dél-magyarországi régióban.

Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője kiemelte: hangsúlyos szerepet kap a fenntartható erdőgazdálkodás és az ember-erdő kapcsolat. Céljuk, hogy "az embereket egy fenntartható életvitel felé fordítsák az erdő, a zene és a művészetek erejével", ami egyre aktuálisabb a klímaváltozás miatt.

Az egészséges életmód jegyében lesz kenu- és kerékpártúra, természetismereti élményséta is. A gyerekeket kézműves-foglalkozásokra, bábszínházi előadásra és népviseletes interaktív játszóházba invitálják; lesz íjász-, solymász- és komposztálási bemutató, erdei akvarellfestés és hagyományőrző szilvalekvárfőzés. Bemutatót tart egy erdélyi taplászmester, és helyi termékeket is lehet majd kóstolni és vásárolni.

Pénteken a gyulai Almásy-kastély előtt fellép a gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar és a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar. Majd Fassang László zongoraművész, Ávéd János szaxofonművész és a Cimbaliband koncertezik.

Szombaton először a Mályvádi erdőben ad elő tradicionális csángó és magyar dallamokat Petrás Mária és mások mellett Szokolay Dongó Balázs. Ezután a programok a Városerdőben folytatódnak, ahol fellép a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara; Orosz Zoltán harmonikaművész, valamint a Bohém Jazz Quartet.

Vasárnap a határ túloldalán, Nagyvárad közelében, Szentmárton-Félixfürdő környékén folytatódik a programsorozat. Itt a Nagyváradi Művészeti Líceum fiatal tehetségei mutatkoznak be az érdeklődőknek, majd Horgas Eszter fuvolaművész és Somogyi Lili énekművész lép fel "anya-lánya duóban". A rendezvény népzenei koncerttel zárul, amelyen a Soroglya zenekar zenél, és fellép az érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport.

A Muzsikál az erdő a Mátrából indult útjára 2004-ben, és mára térségi rendezvényből országokon átívelő rendezvénysorozattá vált. A Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot 2015-ben rendezték meg először Gyulán, egy évvel később pedig Nagyvárad térsége is helyszíne lett az eseménynek. A részletes program megtalálható a www.muzsikalazerdo.hu weboldalon.

Címlapkép: Getty Images