Ezt kár lenne kihagyni: nem akármilyen horgászverseny kezdődik a jövő héten a Balatonon

MTI 2024. szeptember 21. 19:09

A jövő héten kezdődik a világ leghosszabb pontyhorgász versenye, a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH), amelyen 150 csapat versenyez.

Fülöp Zoltán, a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny versenyigazgatója az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy a versenyen induló 150 csapat az a csapatszám, amelynek kellemesen és "jól meghorgászható" területeket tudnak biztosítani a Balaton partján.

Mint mondta, az esemény a Balaton körül több ponton zajlik, 750 horgász versenyez. Ez a létszám egy kezelhető, jó versenyt tud biztosítani - jegyezte meg a versenyigazgató.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny tízéves hagyományra tekint vissza. A megmérettetés fontos visszajelzés arról, hogy a Balaton halállománya hogyan alakult, amióta elindították ezt a programot. Felidézte: az első versenyen egy 17 kilogrammos ponty volt a legnagyobb, mára már azonban 20-30 kilogramm felettieket jegyeznek a versenyen.

Szári Zsolt arra is kitért, hogy idén nyáron a nagy hőség ellenére nem apadt sokat a Balaton, a halállományt a forróság nem viselte meg, csupán a melegebb, sekélyebb vízből a mélyebb vízbe húzódott. Ez annak köszönhető, hgy a tó stabil oxigénháztartással rendelkezik - fejtette ki.

Fülöp Zoltán ismertette, hogy a verseny nulladik napja szeptember 26-án lesz Révfülöpön, a versenyközpontban, ahol kisorsolják a helyeket a versenyre.

A tényleges horgászverseny szeptember 27-én kezdődik: reggel 8 órától foglalhatják el helyeiket a csapatok, és 14 órakor kezdődik a versenyzés. A tiszta versenyidő 186 óra lesz. A versenyigazgató kiemelte: a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny nemzeti verseny, amely kifejezetten magyar csapatoknak, magyar vízen, magyar horgászoknak szól.

Címlapkép: Getty Images