Egyedülálló kiállítás nyílik ebben a nagyvárosban: ilyet még nem láttál

MTI 2024. szeptember 22. 16:02

Együttállás címmel Nagy Gábor és Nádas Alexandra festőművész-házaspár alkotásaiból nyílik közös kiállítás pénteken a szegedi Kiss Kunszt Galériában.

A művészettörténetből számtalan híres művész-házaspárt ismert, akik nemcsak magánéletüket, hanem szakmai munkájukat is egymás közelében, egymás hatása alatt bontakoztatták ki. Egy ilyen szoros kollaborációban közösek a sikerek és a nehézségek, bizonyos témák, motívumok mindegyikőjüknél fel-fel bukkannak. Nádas Alexandra és Nagy Gábor új kiállítása is bepillantást enged privát és szakmai együttállásukba.

A házaspár szerint közös kiállításuk közös életük, élményeik képszövetbe terelt megformálása.

Ahogy megfogalmazta, festményei legfontosabb eleme a táj, azaz az ember által épített struktúrákból, épületekből és tárgyakból felépített mesterséges környezet, de képein absztrakt módon a természet is megjelenik. Legújabb munkái a korábbi konstruktív, merev és absztraháló képszerkezetről a líraibb és realisztikusabb, "rétegzett" kifejezésmód felé való elmozdulást tükrözik, miközben a feszes, kiegyensúlyozó szerkezetet továbbra is megtartják.

A megszokott táj, amelyben nap mint nap élünk, bizonyos mértékig átformálva, profán oltárképpé alakul át néhány alkotásán.

Ahogy Nagy Gábor a közelmúltban született alkotásairól írt, az elmúlt években vertikálisan kialakított motívumok - a Létoszlop, a Fűkatedrálisok, a Földszegmensek - között megjelent egy objektív elem, a bárány, amely szándéka szerint, de történelmileg is, a tisztaság, az őszinteség, a szeretet és az áldozatos tartalom hordozója.

Címlapkép: Getty Images