Ez mekkora ötlet: különleges pihenőhely a Csinger-völgyi olvasókabin, ráadásul ingyenes + Fotók

HelloVidék 2024. szeptember 29. 17:01

Olvasókabin a bükkök alatt?! Ki hallott róla? Ajka mellett, a Csinger-völgy száraz oldalágában, a Bányászati múzeumtól alig pár perc sétára található ez a formabontóan nagyszerű építmény! 

Ajka mellett, a Csinger-völgy száraz oldalágában, a Bányászati múzeumtól alig pár perc sétára található a formabontóan nagyszerű építmény, ami egy könyvtár olvasószobáját és egy éjjeli erdei menedék praktikumait ötvözi - írta a Természetjáró.

Ahogy megjegyezték:

a Bakony nyugati peremének bükkösében, az egykori szénbányászatáról ismert Csinger-völgyben, alig pár méterre a völgytalpon futó turistaúttól, de mégis a fák között találjuk e formabontó, kulturált bivakhelyet. Magasba törő hasáb formája, sallangmentes faszerkezete és a frontoldal nagy részét lefedő, 3 méteres üvegablaka szürreális megjelenést kölcsönöz a bükkök és gyertyánok között álló házikónak, mintha egy tudományos-fantasztikus film nyitójelenetébe csöppentünk volna. Az üvegablakon benézve vagy a hátsó oldali ajtón belépve könyvtár vagy olvasószoba hangulatával ragad meg az épület.

A két legnagyobb felületű oldalfal végig bepolcozva biztosít helyet a könyveknek és böngészési lehetőséget a kabinba érkezőknek. Útikalauzok, lexikonok, regények és gyermekkönyvek, de még a Búvár zsebkönyvek sorozata is rendelkezésünkre áll a menedékben töltött időben. A faszerkezetű kabin három szinten, a polcok közti tér harmadán kínál egyszerű farostlemez fekhelyeket, hogy eltölthessük az éjszakát vagy csak megpihenhessünk túránk végeztével. Három ember kényelmesen elfér, hatan pedig nagy egyetértés esetén fekhetnek a három szinten, amelyek közül a felső kettő függőleges falétrán érhető el.

A kabin tervezése

A kabin ötlete a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjaitól származik, akik 2022-ben egy hét leforgása alatt építették meg a 6 méter hosszú és 5 méter magas, de csak 1,5 méter széles fakunyhót. Deszkaborítását égetéssel kezelték, így a faszerkezet láthatóbbá vált, és jobban beilleszkedik a környező bükk- és gyertyántörzsek alkotta erdőbe is. A projekt kivitelezését a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program finanszírozta, jelenleg a Kristály-völgy Egyesület üzemelteti és tartja karban az épületet.

Nyitvatartás

hétfő 00:00–24:00

kedd 00:00–24:00

szerda 00:00–24:00

csütörtök 00:00–24:00

péntek 00:00–24:00

szombat 00:00–24:00

vasárnap 00:00–24:00

Az olvasókabin egész évben ingyenesen látogatható.

Címlapkép: Getty Images