Bombasztikus programok várnak: idén több mint 60 helyszínen jelentkezik az Erőművek Éjszakája

MTI 2024. október 8. 20:46

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek éjszakáját, október 25-én különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat az ország több mint 60 pontján – közölte a hivatal az MTI-vel.


 


 

A rendezvény célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy a környezet védelme érdekében érdemes tudatosan bánni az erőforrásokkal – hangsúlyozták.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni október 7-től lehet a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon.

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője a közleményben ismertette: az idei Erőművek éjszakáján országszerte 62 helyszínen, mintegy 5000 látogatót várnak, bejárhatók lesznek a legnagyobb vízerőművek, a gázerőművek, a legkorszerűbb biomassza fűtőművek, víztározók és víztornyok, és meg lehet ismerkedni az atomenergia működésével is.

A villamosenergia- és a távhőtermelés, a víziközműszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás műszaki hátterének megismerése elősegíti a szemléletváltást, ami hosszú távon hozzájárul a hatékony és környezettudatos energiafelhasználáshoz – tette hozzá a szóvivő. A közlemény szerint az Erőművek éjszakáján a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) ebben az évben is csatlakozik az Erőművek éjszakája programjaihoz, és a rendezvénnyel egy napon, október 25-én rendezi meg a Távhőszolgáltatás napját – írták a közleményben. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára a közleményben kiemelte, a megújuló energia került az idei évben a középpontba. A szövetség kiemelt célja a hazai távhőellátás zöldítése, amelyben jelentős szerepe van a biomasszának, a geotermikus energiának, a hulladéknak és az ipari és technológiai folyamatokból keletkező hő hasznosításának.

A somogyi programokat így ajánlják:

Mi történik a vízzel, miután eltűnik a lefolyóban? Hogyan tudunk környezettudatosan energiát előállítani? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha október 25-én ellátogatunk az Erőművek Éjszakája Somogy vármegyei programjaira. Siófokon a szennyvíztisztítás folyamataival, Kaposváron pedig a hagyományos, valamint a megújuló, biomassza alapú hő- és villamosenergia termelés alapjaival és folyamatával ismerkedhetünk meg. Érdemes felkerekedni, és az őszi szünetet egy igazán izgalmas programmal indítani, amely betekintést enged a hazai energiatermelés kulisszatitkaiba.

Címlapkép: Getty Images