A kiadvány Tokaj Hegyalja meghatározó borászatai mellett angolul és magyarul mutatja be a régió látványosságait, települési és profil-szerinti bontásban egyaránt. A borászatok mellett helyet kaptak benne a környék legfontosabb éttermei, szálláshelyei, külön listán szerepelnek a vízi programok szervezői, a kirándulóhelyek, a fesztiválok, rendezvények.
Természetesen a fókusz a borokon van: több tucatnyi borászat, az elmúlt évtizedek évjáratainak bemutatása mellett maga a borkészítés, a borrégió trendjei is szerepet kapnak – így a kiadvány jóval többet nyújt, mint egy, turistáknak szóló kézikönyv. Ezeket a tartalmakat egészítik ki az egyes településekről, dűlőkről készült informatív, azonnal használható adatok, térképek, és a gazdag illusztrációs anyag, ami egész évben hasznos útitárs lehet a borvidékre látogatóknak.
Ebből adódóan is mindenki lelkes, örül a kiadványnak, de én ezt nem csak gesztusnak, hanem eszköznek szánom nekik, amivel visszaadni szeretnék valamit ennek a világnak és benne Tokajnak: használják a helyiek, adják a vendégeiknek, benne van minden, ami izgalmas és szép Hegyalján – tette hozzá a szerző.
Gyakorlatilag havonta jelenik meg egy-egy olyan szereplője a borvidéknek, aki érdekes, aki valamiért karakter, önálló kis sztori, legyen szó akár sajtműhelyről, pálinkafőzdéről vagy egy kellemes kis minifesztiválról. Ripka Gergely az idei évtől teljesen szabadúszóként foglalkozik Tokajjal, és hosszú távon is a borvidéken, a borvidékkel képzeli el a jövőjét. Mint mondja, Tokajban annyi minden megvan: szépség, izgalom, egyediség, történelem, termőhelyi, természeti sajátosságok, és ha ez nem lenne elég, még a világ egyik legjobb bora is itt készül.
„Tíz éve járom a borvidéket és mind a mai napig újra és újra meglep, sőt kicsit megrendít az, hogy mennyi szépség, kétség, nagyszerűség és kihívás szorult ebbe a tájba, ami az elmúlt harminc évben megannyi értékes embert vonzott magába. Kell valaki, aki elmeséli a történetüket."