Árvíz-helyzet a MÁV-nál: figyelem, ezen vasútvonalon már nem járnak a vonatok!

MTI 2024. szeptember 17. 18:19

Az árvízi helyzet ellenére továbbra is biztosított a vasúti közlekedés a MÁV-Volán-csoport hálózatán, csak az Esztergom-Komárom vonalon kellett eddig korlátozást bevezetni a Duna mentén, ezen a szakaszon buszok szállítják az utasokat - közölte a Mávinform kedd délután az MTI-vel.


 


 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Volánbusz menetrendjét jelentősen befolyásolják a körülmények. A következő napokban Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegye Duna menti településeit, valamint a Dunakanyar térségét érintik a forgalmi korlátozások.

Egyes autóbuszjáratok módosított útvonalon közlekednek a 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszának lezárása miatt. Szerdán Neszmély és Süttő között a 10-es főutat lezárják, emiatt a pótlóbuszok útvonala az árvízvédelmi készültséghez igazodva megváltozik, átmenetileg csak Süttő és Esztergom között tudnak majd közlekedni.

A pócsmegyeri mellett a szigetmonostori komp sem működik, helyettük autóbuszok járnak. Vác és Tahitótfalu között is szünetel a kompközlekedés. A Dunakanyar térségében szerda reggel további lezárások lépnek életbe, például Süttő és Neszmély között, illetve Dömösön és Pilismaróton is szünetel az autóbuszos szolgáltatás.

Az Esztergom-Komárom vonalon a vasúti pályatest megóvása érdekében Tátnál a sínekre hordott kövekkel emelték a vasúti töltést, így hozták egy szintbe az árvízvédelmi töltéssel. Három vasúti hidat kővel megrakott vasúti kocsikkal súlyoztak le, hogy a levonuló árhullám ne emelhesse fel azokat. Hétfő óta Lábatlan és Nyergesújfalu között pedig másfél kilométer hosszan a vasúti pályát fóliázással és mintegy 1600 homokzsákkal védik az elmosódás ellen - ismertették.

Kitértek arra, hogy a következő napokban más helyszíneken is szükséges a műszaki beavatkozás a vasúti infrastruktúra védelme érdekében. Felkészültek arra, hogy szükség esetén kővel megrakott kocsikkal terhelik a győri Rába vasúti hidat, így megakadályozva, hogy a tetőző áradás elmozdítsa.

Az árvízi helyzet miatt a nemzetközi vonatközlekedésben is korlátozásokat vezettek be, a többi között Magyarország és Csehország, Lengyelország, illetve Németország között. A korlátozások ellenére közlekedő vonatok jellemzően jelentős késéssel érkeznek a magyar határállomásra.

A jelenlegi tervek szerint szerda reggel megindulhat a nemzetközi forgalom Budapest és Bécs között - írták.

A közlemény szerint a MÁV-Volán-csoport több száz munkatársa vesz részt az árvíz elleni folyamatos védekezésben.

Az utasoktól azt kérik, hogy utazás előtt tájékozódjanak a Mávinform, a Volánbusz és a MÁV-HÉV információs felületein az aktuális és a várható helyzetről.

Címlapkép: Getty Images