Autósok, figyelem: csütörtöktől több fő- és mellékút is lezárásra kerülhet az árvíz miatt

HelloVidék 2024. szeptember 18. 20:01

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan együttműködik a vízügyi szakemberekkel, az operatív törzzsel, a katasztrófavédelemmel és az önkormányzatokkal a Dunán levonuló jelentős árvíz kapcsán.

Az elmúlt napokban már több tucat fő-, mellék-, kerékpár-, révhez és hajóállomáshoz vezető utat lezártak az árvízi védekezés vagy a magas vízállás miatt a szakemberek, elsősorban Komárom-Esztergom és Pest vármegyében. Eddig a 10-es, 11-es és 14-es számú főutakon vezetett be jelentősebb korlátozásokat a közútkezelő, de az előrejelzések alapján 2024. szeptember 19-én több, a Dunakanyarban, Pest vármegye keleti oldalán várhatóak újabb teljes útzárak a hajnali, reggeli és délelőtti órákban is.

A 12-es főút Vác és Verőce közötti szakaszán várhatóan 5 órától várható teljes zár. A 2-es főúton Sződligetnél már ma éjszaka félpályás, holnap délelőtt pedig teljes zár is lehetséges. Szintén a 2-es főutat érintően Sződliget és Vác között, valamint Vác lakott területen belül, a Gödöllői út és Rádi út között számíthatnak a délelőtti órákban teljes pályás korlátozásra a közlekedők. Valamennyi helyszínen az országos mellékutakon vagy önkormányzati szakaszokon kerülhetnek a közlekedők.

Az egyes lezárásokra csak a vízügyi és más hatóságok szakembereivel való egyeztetés és a vízállás függvényében kerül sor. Mivel a lezárt szakaszok száma folyamatosan változik, ezért a Magyar Közút felhívja a közlekedők figyelmét, hogy az árvízben érintett területeken mielőtt útnak indulnak az autósok, minden esetben tájékozódjanak az aktuális korlátozásokról és forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu-n. A következő linken a cég diszpécserei folyamatosan frissítik a lezárt utak listáját.

A fentiek alapján elsősorban Pest vármegyében várhatóak további útlezárások a csütörtöki nap folyamán, de a közlekedőknek érdemes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, vagyis a Duna vonalán található vármegyékben fokozott óvatossággal közlekedniük, mert ezekben a térségekben is lehetnek még bizonyos fokú korlátozások a levonuló árhullám függvényében.

A közútkezelő valamennyi értintett vármegyében a legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el mérnökségei körében, hogy a korlátozások életbe léptetését és szükség esetén az árvízi védekezést is teljes kapacitással segíthesse.

Címlapkép: Getty Images