Az árvíz miatt módosult a KRESZ: mutatjuk a részleteket

HelloVidék 2024. szeptember 19. 09:33

Csütörtöktől használhatják a buszsávot azok a kijelölt járművek, amelyek részt vesznek az árvízi védekezésben - írja a 24.hu.

Az Orbán Viktor által aláírt jogszabály úgy fogalmaz, hogy a kormány egyedi döntése esetén a természeti jelenség által előidézett veszély, katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet idején a kijelölt szervezetek azon gépjárműve, amelyet a meghatározott feladat ellátására közvetlenül használnak – a természeti jelenség által előidézett veszéllyel, katasztrófaveszéllyel vagy katasztrófahelyzettel érintett települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeiről szóló – a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó – kormányhatározatban foglaltak szerint közlekedhet. Más jármű a buszsávra – a sáv keresztezését, a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat. A menetrend szerint közlekedő busz és troli – a bekanyarodás és a kikerülés esetét kivéve – csak a buszsávban haladhat.

A szintén Orbán Viktor által jegyzett döntés szerint az energiaügyi miniszternek, Lantos Csabának kell azonnal gondoskodnia a buszsáv használatára jogosult, az elhárításban részt vevő szervezetek kijelöléséről, illetve arról, hogy a szervezetek megkapják a járműveik megjelölésére szolgáló jelzést: egy öntapadó matricát, „Országos Műszaki Irányító Törzs, OMIT, Árvízvédelem” felirattal. A kormány előírta a matrica méretét, elhelyezését. A jelzés használatát a rendőrség ellenőrzi.

Címlapkép: Getty Images