Brutálisan megnőttek a várólisták a magyar kórházakban: ennyit kell várni ezekre a műtétekre

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan megnőttek a várólisták a magyar kórházakban: ennyit kell várni ezekre a műtétekre

Egy év alatt hét ezerrel nőtt azoknak a száma Magyarországon, akik valamilyen tervezett műtétre várnak.

Jelenleg az államilag finanszírozott egészségügyben 47.071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra - írja az economx.hu.

Erről a Magyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője. Mint ahogy a portál emlékeztet, tavaly április végén 40 ezren vártak műtéti beavatkozásra.

Pálosi Mihály szerint azért fontos a várólisták ügye, mert az egészségügy megítélésében a várólista kérdése az első három legfontosabb téma között szerepel. Ez idáig 70 milliárd forintot költöttek azokra az elektív (terezett) műtétekre, ahol nagyon sokan várakoznak, az idei költségvetésben is 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre várólistacsökkentésre, sorolta a főosztályvezető.

A várólista élén a következő műtétek szerepelnek az Economx szerint:

  • térdprotézisre (15,1 ezer beteg)
  • szürkehályog-műtét (13,7 ezer beteg)
  • csípőprotézis (8,7 ezer beteg).

A térdprotézisnál másfél év az átlagos várakozási idő, a szürkehályognál néhány hónap a főosztályvezető szerint. A NEAK felmérése szerint, amit tíz kórházban végzett el, 2023-ban mintegy 972 orvos végzett nagy ízületi protézis műtétet. Az orvosok negyede, 250 orvos végezte a műtétek 80 százalékát.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

várólista

kórház

műtét