Retro magyar tésztaételek: így készíts fillérekből laktató fogást hétköznapokra

Retro magyar tésztaételek: így készíts fillérekből laktató fogást hétköznapokra

Tóth Viktória  2024.05.03. 06:30

Itt az idő nosztalgiázni: a világ legegyszerűbb tésztaételeiről van szó, számtalanszor kóstoltuk őket a menzán, mégis, még mindig összefut a szánkban a nyál, ha eszünkbe jutnak kedvenc retro magyar tésztaételeink. Na de mégis, mitől „retro” egy adott fogás, melyek voltak gyermekkorunk legtipikusabb nagyüzemi tésztaételei? Habár rossz élményből is akad, jóformán mindannyian szeretjük őket, ha azt a verziót fogyasztjuk, amit a nagymamánk is készített.

Lerántjuk a leplet Gundel Károly híres receptjéről: itt az igazi Gundel-palacsinta titkos receptje

Lerántjuk a leplet Gundel Károly híres receptjéről: itt az igazi Gundel-palacsinta titkos receptje

Tóth Viktória  2024.04.26. 06:33

Gundel Károly méltán a magyar gasztronómia egyik leghíresebb alakja: egyik főművét, a Kis magyar szakácskönyvet világszerte számtalan nyelvre lefordították, leghíresebb ételeit, köztük a Gundel-palacsintát külföldi látogatók tízezrei kóstolják minden évben. Na de mégis, ki volt Gundel Károly, mikor és hogyan élt, hogyan vált a magyar konyha valaha volt leghíresebb alakjává? Milyen ikonikus magyar ételeket köthetünk az egyébként bajor származású családhoz?

Fogadjunk, így még nem kóstoltad a töltött paprikát: íme, a titkos kalotaszegi recept!

Fogadjunk, így még nem kóstoltad a töltött paprikát: íme, a titkos kalotaszegi recept!

Tóth Viktória  2024.04.19. 06:30

A magyar kultúrához és a magyar gasztronómiához még ma is szorosan kapcsolódnak a határon túli magyar vidékek értékei – nincs ez máshogy a javarészt Erdélyhez tartozó Kalotaszeg esetében sem, ahol ma is őrzik a színes magyar népi hagyományokat, nem mellesleg kiváló ételek kerülnek az asztalra. Járjunk utána, hol található Kalotaszeg és mi mindent érdemes tudni a helyi hagyományokról, a kalotaszegi szokásokról és az ízletes magyaros ételeikről!

Indul a harcsaszezon: így készül a tökéletes harcsapaprikás és sült törpeharcsa

Indul a harcsaszezon: így készül a tökéletes harcsapaprikás és sült törpeharcsa

Tóth Viktória  2024.04.12. 06:30

Áprilisban már kapnak a harcsafélék a magyar vizekben – na de mi mindent érdemes tudni ezekről a különös megjelenésű, bajuszos, ám rendkívül ízletes halakról? Milyen harcsafélékkel találkozhatunk a magyar tavakban és folyókban, mit érdemes tudni ezek horgászatáról és feldolgozásáról, és ami a legfontosabb: hogyan lehet őket elkészíteni úgy, hogy a lehető legínycsiklandóbb fogások formájában kerüljenek a családi asztalra?

Ingyen terem a tavasz ízletes, apró gombája: bárki gyűjtheti, könnyű felismerni

Ingyen terem a tavasz ízletes, apró gombája: bárki gyűjtheti, könnyű felismerni

Tóth Viktória  2024.04.05. 06:30

Az erdei, mezei gyűjtögetés szerelmesei tavasszal végre fellélegezhetnek: a szezon első gombái máris szaporodásnak indultak, mi pedig már indulhatunk is leszüretelni őket. Tudd meg, milyen ízletes gombákat kell ilyenkor a természetben keresni, milyen szabályok vonatkoznak a szabadtéri gyűjtögetésre, milyen gombafajtákat érdemes ilyenkor a kosárba tenni! Hogyan azonosítsuk be őket egyszerűen, mi mindent érdemes ezekről a finomságokról tudnunk?

Össze sem lehet hasonlítani a boltival: így készíts tökéletes fonott kalácsot húsvétra

Össze sem lehet hasonlítani a boltival: így készíts tökéletes fonott kalácsot húsvétra

Tóth Viktória  2024.03.29. 06:30

Mindannyian megszokhattuk már, hogy amikor elérkezik a húsvéti időszak, rajtunk is felülkerekedik a vágy, hogy süssünk valami finomat a vendégváró menühöz. Ilyenkor előkerül a jól bevált, nagymama-féle foszlós fonott kalács receptje, vagy épp ellenkezőleg, keresünk valami egyedit, valami újat, amivel lenyűgözhetjük a locsolkodókat. Na de mégis, miért éppen a fonott kalács vált a húsvét ikonikus süteményévé? Mi a húsvéti kalácsfogyasztás jelentése? Hogyan készül a kerek, sós fonott kalács?

Szezonindító befőző-kisokos: mikor, miből főzzünk lekvárt, szörpöt, kompótot?

Szezonindító befőző-kisokos: mikor, miből főzzünk lekvárt, szörpöt, kompótot?

Tóth Viktória  2024.03.22. 06:30

Ahogy tavasszal újjáéled a természet, máris megjelennek a piacokon és a boltok polcain az új szezonális alapanyagok: a szezon első gyümölcsi és zöldségei köztudottan nem csak frissen finomak, hanem üvegbe zárva is, különféle édességek és savanyúságok formájában, jóformán végtelen mennyiségű egyedi receptúrával kecsegtetve a befőzés szerelmeseit. Na de mégis, mikor, minek jön el a szezonja, hogyan készüljünk fel okosan a gyümölcsök és zöldségek tartósítására?

Március 15-i menüajánló: így étkeztek őseink a forradalom és szabadságharc idejében

Március 15-i menüajánló: így étkeztek őseink a forradalom és szabadságharc idejében

Tóth Viktória  2024.03.15. 06:30

Valódi „pirosbetűs” nemzeti ünnepként tartjuk számon, és munkaszüneti nappal ünnepeljük március 15-ét, az 1848-49-es forradalom és szabadság emléknapját. Nincs olyan magyar ember, aki ne tudná, hogy évszázadokkal ez előtt, a forradalmi események hevületében szavalta el Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, vagy kiáltották ki a 12 pontot – azonban mi most egy egészen más nézőpontból fogjuk megközelíteni e különleges korszakot, hiszen a magyar gasztronómia történetében is meghatározó szerepet játszottak e 19. századi események.

Titkos szigetközi receptre bukkantunk: hihetetlen, így is el elehet készíteni a magyar halat

Titkos szigetközi receptre bukkantunk: hihetetlen, így is el elehet készíteni a magyar halat

Tóth Viktória  2024.03.08. 06:30

Észak-Nyugat Magyarországon található a Szigetköz névre keresztelt magyar kistájunk, amelyet a hazai vízivilág rajongói és a vízi túrázás szerelmesei között már sokan jól ismernek. Na de milyen történelmi események formálták a vidék életét, milyen hagyományokat őriznek a helyiek és milyen ételeket fogyasztanak? Melyek azok a kihagyhatatlan szigetközi látnivalók, amelyeket egy turistának sem szabad elszalasztania?

Ilyen édességet ropogtattak régen a magyarok: 200 éves recept írja le a készítését

Ilyen édességet ropogtattak régen a magyarok: 200 éves recept írja le a készítését

Tóth Viktória  2024.03.01. 06:30

A magyar konyha klasszikus húsételei, süteményei több évszázados múltra visszatekintő, folyton-folyvást változó formuláknak köszönhetően nyerték el napjainkra végleges formájukat, azonban a történelem során rögös út vezetett a mára kikristályosodott receptekig. Ahhoz viszont, hogy fennmaradjanak ük-ük-ük nagyszüleink idejéből az eredeti, mondhatni a magyar gasztronómia bölcsőjéből származó ételek, elengedhetetlen munkát végeztek az olyan híres receptgyűjtők, mint például Simai Kristóf piarista szerzetes.