Kormányinfo: itt vannak az új felújítási program részletei, magyarok tízezreit érinti

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kormányinfo: itt vannak az új felújítási program részletei, magyarok tízezreit érinti

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő újabb bejelentéseket tett a kormány legújabb döntéseiről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormányinfón említést tett a kínai elnök látogatásáról, de szóba került az ország gazdasági helyzete, valamint ismertették a CSOK Plusz igénylések statisztikáit is - írja a Pénzcentrum.

Fókuszban a kínai kapcsolatok

Gulyás Gergely szerint elsősorban gazdasági jelentősége van annak, hogy Kína az elmúlt 2 évtizedben a gazdasági fejlődés útjára lépett, ami azt jelenti, hogy a GDP alapján megelőzte az Uniót is.

Magyarország a nemzetközi kapcsolatokban a konnektivitás elvét vallja, mindenkivel üzletelünk, aki jó beruházásokat hoz

- tette hozzá.

Konkrét megállapodások is lesznek a kínaiakkal, ma délután fél hatkor Orbán Viktor és Hszi Csin-ping jelenti majd be a részleteket.

A kínai beruházások kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, most Ferihegyről nem lehet kötött pályán bejutni a városba, ha a kínaiakkal sikerül is megállapodni az ügyben, először meg kell vizsgálni a vasútvonal létrehozásának a lehetőséget, a részletekről még korai beszélni - mondta egy kérdésre a kancelláriaminiszter. Arról viszont nem volt szó, hogy a Paks II-ben lenne szerepük jelentős mértékben a kínaiaknak.

Mérlegen az ország gazdasági helyzete

A kormányinfón elhangzott, hogy az első negyedéves adatok előrejelzése alapján visszatér a gazdasági növekedés Magyarországon. Gulyás Gergő szerint az első negyedévben a GDP az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal nőtt. 2025-ben a 4,1 százalékos növekedés is reális lehet. A kiskereskedelmi forgalom is növekedni kezdett, a turizmus pedig az év első három hónapjában 14 százalékos növekedést mutatott a vendégéjszakák terén.

Így állnak a felújítási programok

Vitályos Eszter a felújítási program kapcsán elmondta, június 3-tól lehet majd igényelni. Mint mondta, lezárult a szakmai és a társadalmi egyeztetés is, így kikerült a feltételek közül a gázhálózatra kötöttség. A végleges pályázati felhívás megjelenéséig a kérelmezőknek be kell szerezni például a munkáltatási igazolásokat, illetve nemleges igazolásokat az adótartozások tekintetében.

Az elmúlt 5 hétben több mint 210 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon, ebből 180 milliárd közútfejlesztés volt

- mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő, felsorolva az utóbbi időszakban elkészült útszakaszokat.

Gulyás Gergely a kórházak tartozásai kapcsán elmondta, májusban 63,4 milliárd forintot fordít a kormány kórházi adósságrendezésre, és nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben döntenie.

A nem vitatott és a 60 napon túli lejárt tartozásokat ki fogják tudni fizetni a kórházak az összegből, így nem lesz szükség fizetésképtelenségi eljárásra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

kormányinfo

bejelentés

intézkedések