Lassan fellélegezhetünk? Kijött a legfrissebb lakásárindex, így változtak a hazai lakásárak

HelloVidék   
  Megosztom
Lassan fellélegezhetünk? Kijött a legfrissebb lakásárindex, így változtak a hazai lakásárak

Áprilisban jelentősen lassult a lakásdrágulás üteme márciushoz képest, egy friss felmérés szerint a drágulási üteme áprilisban 0,3 százalékra mérséklődött országos viszonylatban.

Az ingatlan.com felmérése szerint áprilisban jelentősen lassult a lakásdrágulás üteme márciushoz képest az országos és a budapesti lakáspiacon is márciushoz képest az ingatlan.com lakásárindexe szerint. Mint írták, a márciusi 1,7 százalékos havi drágulási ütem áprilisban 0,3 százalékra mérséklődött országos viszonylatban, a budapesti közel 1,5 százalékos áremelkedés pedig 0,8 százalékra lassult.

A legfrissebb, áprilisi számok alapján lassult a lakásdrágulás üteme országosan és Budapesten is, három régióban pedig árcsökkenés volt megfigyelhető az előző hónapban. Erre az eredményre jutott az ingatlan.com lakásárindexe, amely szorosan együtt mozog a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank lakásárak változását utólag ismertető mutatóival, ezért szinte valós időben ad pontos képet a piaci trendekről.

Enyhülő áremelkedés, néhol csökkenéssel

Az év első négy hónapjában a kereslet élénkülése minimális lendületet adott a lakásárak emelkedésének is, ami áprilisra kifulladt. Ez jó hír lehet a vevők számára, mert a több adásvételnek köszönhetően bővül a kínálat, továbbköltözés esetén pedig könnyebben lehet értékesíteni a már meglévő otthonokat. A következő ingatlan megvásárlása során viszont nem kell jóval magasabb árakkal számolni. Ez az élénkülő lakáspiacokon ritka jelenség

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A nyugat-dunántúli, észak-magyarországi és dél-alföldi régiókban látott korábbi áremelkedés csökkenésbe fordult áprilisban. A Debrecent is magába foglaló észak-alföldi régióban 2,8 százalékkal kerültek feljebb az árak márciushoz képest, a Baranya megyének is helyet adó dél-dunántúli régióban pedig a márciusi árcsökkenés áprilisban 1,8 százalékos drágulásba fordult át. Országos viszonylatban a márciusban látott közel két százalékos áremelkedés áprilisban 0,3 százalékra lassult, ami már csak stagnálásnak felel meg.

A vevők fizetőképessége a meghatározó

Az ingatlan.com szakértője szerint a lakásdrágulás enyhülése leginkább annak köszönhető, hogy az élénkülő lakáspiaci forgalom ellenére az eladóknak muszáj figyelembe vennie a vásárlók fizetőképességét.

Ez sokat javult az elmúlt hónapokban részben a lakáshitelkamatok csökkenésének részben pedig az állami támogatások bővítésének köszönhetően. A lakáspiaci kereslet összességében viszont még nem éri el az utolsó békeévnek számító 2021-es szintet, amikor a lakásdrágulás is a jelenleginél jóval tempósabb volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

ingatlan

ár

csökkenés