Sok magyar gazda lehetne büszke erre, de mégsem teszik: mi a baj a magyar agráriummal?

Agrárszektor   
  Megosztom
Sok magyar gazda lehetne büszke erre, de mégsem teszik: mi a baj a magyar agráriummal?

A magyar társadalom bizony nem megy a szomszédba egy kis előítéletért, a káros berögződések alól pedig nem kivétel a gazdatársadalom sem. Régóta makacs közhely, hogy a gazdáknak semmi sem jó és folyton panaszkodnak, az Agrárszektor most rámutatott néhány pontra, ami kifejezetten elismerésre adhat okot.

Az általuk megkérdezett szereplők ugyan elismerik, hogy nagy szükség lenne a hatékonyság javítására és a fejlesztésekre, de kiemelik: Magyarország továbbra is jó adottságokkal rendelkezik a termeléshez és több alágazatban vannak nemzetközi szinten is sikeres szereplők. Az ágazat helyzete és jövője részleteiben is szóba kerül a hamarosan megrendezendő AgroFood és AgroFuture konferencián is.

Ahogy a portál írja, nem csupán a városi emberektől, hanem nagyon gyakran vidéken élőktől is lehet hallani azt a rendre felmerülő időjárási, vagy piaci anomáliák kapcsán, hogy a gazdatársadalomnak igazából semmi sem jó, és a termelők alapállása a panaszkodás. A helyzet természetesen összetettebb ennél.

Van oka a panasznak

Az elmúlt évek piaci turbulenciái a trendszerű klímaváltozással és az ennek nyomán érkező, egyre durvább időjárási szélsőségekkel együtt kétségkívül okot adnak panaszra. Az elmúlt évtizedek szerkezeti átalakulásai ráadásul nem egy ponton megtépázták a mezőgazdaságot. Az ágazatban való tevékenykedés természetéből adódóan sem egyszerű: nagy tőke- és forgóeszköz-befektetést igényel, ki van téve a szabályozási, piaci változásoknak és kétségkívül minden évben kritikus bizonytalansági tényező az időjárás alakulása, amely akár napok, néha órák alatt képes egy gazda munkájának eredményét lenullázni.

A gazdák panaszai tehát a legtöbb esetben jogosak, ugyanakkor vannak pozitívumok, jelentős sikerek is a hazai agráriumban. A lap által megkérdezett szakértőkkel arra keresték a választ, hogy mi az, ami reményt adhat az ágazatban tevékenykedőknek, és melyek azok az erősségek, amelyekre továbbra is lehet alapozni.

A stabil hitelezés sokat elárul

A legfontosabb szerintem az, hogy a mezőgazdaságnak kétszer akkora a hitelállománya, mint amennyi a GDP-részesedéséből adódna, és ezt az ágazat gond nélkül elbírja. Ez már önmagában egy jó hír, ami sok mindent elárul

- mondta el az Agrárszektornak Hollósi Dávid. Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója hozzátette:

Mindez tehát egy megalapozott hitelállomány, a mezőgazdaság továbbra is az egyik legjobb adósnak számít a bankszektorban. Ez a bankszektornak is nagy lehetőség, sok hitelt tud kihelyezni az ágazatba, és a bedőlési ráta messze itt a legalacsonyabb. Ez több évtizedes távlatban érvényesül, vagyis stabil ágazatról van szó.

Van mire építeni

A másik fontos tényező a banki szakember szerint a megalapozott termelési bázis, amely különösen a szántóföldi növénytermesztés esetében szembetűnő.

Termelési volumenünk arányában hagyományosan Európa egyik legnagyobb gabonaexportőre vagyunk, van árualapunk.

Hollósi Dávid szerint ez akkor is igaz, ha jelenleg az árak alacsony szinteken mozognak, hiszen a mennyiségeket tekintve Magyarország továbbra is jelentős mennyiségben szállít gabonát a partnerországoknak, és minőségben ma is az ukrán kínálat előtt áll. A kukorica feldolgozása is jól működik, Magyarország európai szinten is jegyzett kukoricafeldolgozó kapacitásokkal rendelkezik.

Mi az, amibe még kapaszkodhatnak a magyar gazdák? Mi a helyzet az adózással? Mire lehet építeni az ország területi adottságait nézve? Erről és még több részletről az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyarország

gazdaság

gazdálkodás

agrárium

agrárszektor