Különös halra bukkantak a Balatonban: ennek nagyon nem kellene itt lennie

HelloVidék   
  Megosztom
Különös halra bukkantak a Balatonban: ennek nagyon nem kellene itt lennie

A közelmúltban két egymástól független tok fogásról értesültünk a Balaton középső medencéjéből. A halak meghatározása kapcsán alábbi cikkünkben szeretnénk segítséget nyújtani horgásztársainknak, ezzel is elősegítve, hogy idegenhonos fajokat ne helyezzenek vissza a Balatonba - írja a balatoniha.hu.

Ahogy az ismertetőben írják:

Előbb április 19-én Révfülöpön Németh Zsolt, majd egy nappal később Balatonlellén Janka János horgásztársaink fogtak ki 1-1 tokhalat a Balatonból. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a halak faját, visszaengedték a Balatonba. Attól tartottak, hogy esetleg védett vágó tok, vagy „nem fogható” státuszba tartozó kecsege akadt horgukra.

Hozzáteszik, a tokfélék meghatározásában akkor lehet könnyen egyértelmű álláspontra jutni, ha rendelkezésre áll alulnézeti fotó, amelyen megvizsgálhatók a szájnyílás, a bajuszszálak, illetve az orr formai jegyei, illetve egymáshoz viszonyított helyzetük.

Mivel ilyen fotók nem álltak rendelkezésre, a biztonság kedvéért megkérdeztünk három halbiológus és egy toktenyésztéssel foglalkozó halas kollégát is, akik egybehangzóan megállapították, hogy mindkét hal lénai tok, vagy más néven szibériai tok (Acipenser baerii) fajba tartozik. Ezt a fajt előszeretettel tenyésztik étkezési célra és több hazai horgásztóban is megtalálható, azonban nálunk idegenhonos, így jelenléte nem kívánatos.

- hangsúlyozták a szakemberek.

A fentiek alapján kérünk Minden Kedves Balatoni Horgásztársat, hogy ha idegenhonos lénai tokot fog, akkor azt a tóba ne engedjék vissza! Annak érdekében, hogy a fogott tokféle meghatározása pontos legyen, kérjük a halat alulról, a szájkörnyéken vizsgálni, illetve ugyaninnen fotózni!

- emelték ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tok

hal

idegenhonos faj

idegenhonos hal

balaton