Már megint medve kódorog az országban? Különös nyomra bukkantak az ostorosi tónál

HelloVidék   
  Megosztom
Már megint medve kódorog az országban? Különös nyomra bukkantak az ostorosi tónál

Ahogy a heol.hu írja, túrázók az ostorosi tó melletti erdős részen látták a hatalmas állatra emlékeztető nyomokat. A portál a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőjéhez fordult a medvelábnyom kérdéssel.

Ahogy arról a lap beszámolt:

Olvasónktól kaptunk egy felvételt, miszerint medvelábnyomot láttak vasárnap délután az ostorosi tónál. Mint írták, a tó mellett sétáltak többen is a jó időben, mikor megláttak a sárban egy nagy állatnyomot, mely egy medvetalpra emlékeztette a kirándulókat. Az erről készült fotókat elküldték portálunknak, mi pedig szakértő véleményét kértük ki.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi gerinces zoológiai szakreferense szerint, a egy cipőnyomba lépett kutya lábnyomai láthatóak, ostorosi medveészlelésről nincs tudomásuk, a faluhoz most sem került közel medve. A barnamedve egyébként az emberi lakókörnyezetet alapvetően kerüli. Olykor azonban lakott területek közelében is megjelenhetnek, amit a következők okozhatnak:

  • ahol a természetes „útvonalakat” az ember beépítette, például a folyóvölgyek;
  • az emberi hulladékkezelés hiányosságai miatt a terjengő szagok, „a táplálék ígérete” is vonzhatja őket;
  • az emberi felelőtlenség, például autós üldözés során a településre kergethetik az állatot.

Ahol a medvét közvetett vagy közvetlen módon etetik, ott számítani lehet a faj megjelenésére, ilyenek a turistautak közelében, a medve számára hozzáférhető hulladéktárolók, de akár a vadászati szórók üzemeltetésének is hasonló hatása lehet

- emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

medve

ostorosi tó

lábnyom