Ugyan még a kellemes arcát mutatta meg nekünk az ősz, közelednek a hűvös és csapadékos hétköznapok. Ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a hidegebb hónapokat, érdemes most egy kicsit jobban odafigyelnünk az egészségünkre. Ha nem akarunk több napot kiesni munkából vagy szívesen segítenénk természetese módon felturbózni a gyerekeink immunrendszerét, akkor érdemes odafigyelni a következő ételek rendszeres fogyasztására. Szakemberek szerint, ha ezekből fogyasztunk, nagy valószínűséggel könnyebben elkerülhetjük a megfázást vagy épp az influenzát.
-
Citrusok
A citrusfélékben leggyakrabban megtalálható antioxidáns a C-vitamin, amely hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Azt viszont érdemes tudni, hogy nem csak a citrusfélékben található meg a C-vitamin, hanem a piros paprikában, brokkoliban, kelbimbóban, édesburgonyában és a paradicsomban is. -
Hagymák
Rendkívül jó antivirális ételek, mind a hagyma, lila hagyma, metélőhagyma, póréhagyma és a fokhagyma is. -
Gyömbér
A gyömbér az egyik legjobb étel, amit a megfázás alatt fogyaszthatunk, ráadásul jótékony hatása van köhögés esetén is. Ezenkívül rendkívül jó gyulladásgátló, így segít leküzdeni a fertőzéseket is.
-
Méz
A méz természetes fertőtlenítő tulajdonságai segítenek a torokfájás leküzdésében. Emellett természetes antioxidáns, így segít a vírusok, baktériumok és gombák által okozott fertőzések leküzdésében.
-
Kefír
A kefir tele van probiotikumokkal, amelyek erősítik az immunrendszert, ezenkívül szabályozza az emésztést. Más ételek, például a káposzta, a kapor, a sárgarépa szintén tele van jó baktériumokkal, így képesek megakadályozni a megfázást.
-
Szelénben gazdag ételek
Ha elegendő szelén van a szervezetben, növekszik a citokinek termelése, amelyek elősegítik az influenzavírus elpusztítását
- mondta James A. Duke kutató, aki kitért arra is, hogy a magas szeléntartalmú ételek, mint például a brazil dió, csirkemáj, csírák, barnarízs napi fogyasztása hozzájárul az immunrendszer védelméhez. -
Gombák
A gombák már régóta a kínai gyógyítás alapvető elemei, de a modern gyógyászatban is számtalanszor helyet kapnak. Szakemberek szerint valószínűleg antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Emellett termelnek úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését. -
Paradicsom
A paradicsom gazdag likopinban, ami egy kiváló antioxidáns. Ráadásul a The Journal of the American College of Nutrition tanulmánya szerint, azoknál, akik nyolc hétig odafigyeltek arra, hogy likopinban gazdag ételeket fogyasszanak, azoknál csökkent az oxidatív stressz markereinek száma. -
Leveles zöldségek
A saláták különösen hatékonyak, ha megfázásos tünetekről van szó.A levélzöldek az E-vitamin forrását jelentik ebben az esetben. A E-vitamin pedig egy nagyon erős antioxidáns
- mondja Meyer, aki azt is kiemelte, hogy a rendszeres E-vitamin tartalmú ételek fogyasztása jelentősen csökkenti az alsó és felső légúti fertőzések kialakulását. -
Bodza
A legtöbb bogyós gyümölcs szuperhatékony a betegségek elleni küzdelemben, részben a magas antocianin szintjének köszönhetően. A Journal of International Medical Research egyik tanulmánya kimutatta, hogy különösen a bodzakivonat hatékony véd az influenza ellen, és enyhíti a légúti megbetegedések súlyosságát is.
(via: womenshealthmag.com)