A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Jellegzetes, vörös színű bogyója az első őszi fagyok után kezd el beérni. Érdemes tudni róla, hogy ha narancssárga a bogyója akkor még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. A már túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész! Valahol a kettő közötti állapotában, izzó vörös színében érdemes fogyasztani. Hogy miért? Annak is utánajártunk.
1. Tele van vitaminnal
Ezt pedig szó szerint kell érteni, hiszen A-, B1-, B2-, és K-vitamin is található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A bogyó külön érdekessége, hogy a hazánkban termő növények közül ebben a növényben van a legmagasabb C-vitamin tartalom.
2. Segíthet a rák és más krónikus betegségek megelőzésében
Egy tanulmány szerint a csipkebogyó kivonat csökkentette az emlődaganatos betegeknél a rákos sejtek növekedését és továbbterjedését. A tanulmány szerint közel 45 százalékkal csökkentette a károsodott sejtek számát.
Egy másik, spanyol tanulmány szerint, ha a csipkebogyó tea az étrendünk aktív alkotóeleme, az segíthet a vastagbélrák megelőzésében. A gyümölcsnek gyulladásgátló hatása is van, amely hozzájárul ahhoz, hogy ellenállóbbak legyünk a krónikus betegségekkel szemben. A csipkebogyó bizonyos bioaktív vegyületeket, például fenolokat, aszkorbinsavat (C-vitamint), béta-karotint, tanninokat és pektineket tartalmaz - ezek mindegyike gátolja az oxidatív stressz kialakulását, ami egyébként a rák kialakulásához vezethet.
3. Alacsony koleszterin-szintet eredményez
A csipkebogyó-kivonat rendszeres fogyasztása alacsonyabb koleszterinszintet eredményez. A gyümölcs különösen hatásos az elhízott betegeknél. Azoknál a betegeknél, akik hat hétig, naponta fogyasztottak csipkebogyóból készített italt, a koleszterinszintjük közel 5 százalékkal csökkent. Ez, akár 17 százalékkal csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
4. Segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket
A svéd Department of Experimental Medical Science által végzett tanulmány szerint a csipkebogyó kivonatok, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Elsősorban a magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van ezeknek a megbetegedéseknek a megelőzésében, leküzdésében, de nagy segítség lehet a keringési zavarok kezelésében is.
5. Viszlát megfázás és influenza!
Azt sokan tudják, hogy meghülés vagy influenza esetén rengeteg folyadékot kell fogyasztani, viszont azt már kevesen gondolnák, hogy a csipkebogyóból készült tea, napokkal képes megrövidíteni a betegséggel töltött napokat. Amikor beleesünk valamelyik betegségbe, érdemes minden nap fogyasztani pár bögre csipkebogyóteát, hiszen nem csak a lázat képes csökkenteni, hanem rengeteg energiával látja el a szervezetünket, hogy leküzdjük a rossz közérzetet is.
Persze, mielőtt rohannál az erdőbe, ezt olvasd el figyelmesen:
Ősszel sok színes bogyó bukkan fel a különféle cserjéken és fákon. Egyes bokrok kincseket rejtenek, ugyanis nagyon finom és egészséges bogyókat hoznak, mások azonban súlyosan mérgezőek. Mivel könnyű őket összetéveszteni, a HelloVidék összeállított a kvízt, amivel letesztelheted a tudásodat! Ha nem sikerült mindet eltalálnod, ne csüggedj: a kvíz után részletesen leírjuk, miről ismerheted fel őket! Ide kattintva már olvashatod is a listánkat.