Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét

HelloVidék 2020. október 3. 17:02
A szőlőt régóta a gyümölcsök királynőjének tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma is volt. A gyümölcs értékeiről Éder Katalin dietetikus beszélt a zaol.hu-nak.

A legrégebben termesztett kultúrnövényeink közé tartozik ez a venyigeszárú, kacsokkal kapaszkodó kúszó cserje. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utóérő. Minél mélyebb, sötétebb árnyalatú a szőlő, annál értékesebb, a színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, a szabadgyökök elleni harcban

- mondta a portálnak Éder Katalin zalaegerszegi szakember.

A nyár végén, ősszel érő gyümölcs kitűnő vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást. A szőlő borkősav sói enyhe has- és vizelethajtók, ezzel eltávolítják a szervezetben felgyülemlett salakanyagokat. A nagy mennyiségben fogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti. Ajánlható még fizikai gyengeség, reuma, lábadozás, székrekedés, valamint aranyér esetén. A teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat folsav, biotin és B1-, B2- és kevés C-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Jó káliumforrás, kalcium, magnézium van benne. Emellett az egészség apró őrei, a fitovegyületek is megtalálhatók a gyümölcsben. Fontos megemlíteni a rezveratrolt, amely főleg a vörös szőlő héjában található. Ez antibiotikum, amelyet a növény saját védelmére termel, ezért a szőlő fogyasztásával a szervezetünket is felvértezzük vele. A rezveratrol erős antioxidáns, gátolja a káros folyamatokat, értágító, pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer működését. Emellett a szőlő héjának magas a rost-, cellulóz és pektintartalma, amely elősegíti a jó emésztést

- fejtette ki Éder Katalin.

Hozzátette, hogy nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat a szőlőmag őrleménye. Ennek köszönhetően kiemelkedő gyulladásellenes hatásokkal bír, azonban házilag nem tudjuk ezt előállítani, márpedig csak a nagyon finomszemcsés mikroőrleményből tudnak a hasznos anyagok felszívódni.

A szőlőből készíthetünk lekvárt, salátát, édességeket is. Apró magvaiból értékes, kellemes ízű olaj nyerhető, ami gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, és ezzel érvédő hatású. A népgyógyászat a visszeres lábakra, a látás javítására ajánlja. A gyümölcsben több fajta gyulladáscsökkentő hatású polifenol van, ezek fokozzák a szervezet ellenálló képességét, mivel többféle vírust inaktiválnak, de a vörös szőlőben található tannin az arra érzékenyeknél migrént válthat ki

- tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images