A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT) adatai szerint Magyarországon jelenleg körülbelül 30 ezer hektáron foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel, a legfontosabb fajok többek között a kamilla, a csipkebogyó, a homoktövis, a majoranna és a kapor.
Hazánkban a gyógynövények termesztő területe 25-30000 hektár (2020-ban 31 304 ha volt), az előállított drogtömeg pedig 27-30 000 tonna körüli. Körülbelül 70-80 faj kerül rendszeres begyűjtésre a természetes élőhelyekről.
A 10 legfontosabb termesztett faj és azok termőterülete 2020-ban (ipari termesztésűek nélkül):
- Kamilla - 437,2 hektár
- Levendula - 206,3 hektár
- Majoranna 439,3 - hektár
- Kapor 440,5 - hektár
- Máriatövis - 309,4 hektár
- Cickafark - 163,4 hektár
- Oregánó (szurokfű) - 94,9 hektár
- Csipkebogyó - 593,7 hektár
- Kerti kakukkfű - 60,5 hektár
- Homoktövis - 410,9 hektár
Kertek elfeledett fűszernövénye?
Számtalan magyar étel receptjében megtalálható a kapor, nem csoda, hiszen nagyszüleink korában a legtöbb ház kertjében mindig megtalálható volt a különleges ízű fűszernövényt. Ma már egyre kevesebb szó esik róla, sokan nem kedvelik intenzív íze miatt, pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel rengeteg jótékony hatással rendelkezik.
A kapor a népi gyógyászatban évezredek óta elismert gyógynövény, ami rengeteg pozitív hatással bír egészségünkre nézve:
- A kapor hatékony vízhajtó,
- segít leküzdeni a puffadást
- és az emésztési zavarokat,
- de jó hányinger
- vagy étvágytalanság ellen is.
- A kapor mindemellett csökkenti a fogínygyulladás tüneteit, sőt,
- még sebgyógyításra is használható antimikrobális hatásának köszönhetően.
A kapor gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, emellett tartalmaz kalciumot, rézt, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket és különböző egészséges folsavakat, telítetlen zsírsavakat (pl. omega 3) is. A kapor rosttartalma magas, kalóriatartalma alacsony, mindemellett kiváló antioxidáns, vagyis erősíti egész szervezetünket. A kapor tágítja az ereket, ezáltal növeli a fogyasztója testi és szellemi teljesítőképességét, segít küzdeni a fáradtság és a fejfájás ellen.
Konyhai felhasználása
Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használjuk. Zöld virágos részét nyersen és szárazon morzsolva, magját egészben és darálva is fogyasztjuk. Átható aromáját illóolajok adják.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.
Gyakran használják fűszeres ecetekben és páclevekben, likőrökhöz. A friss zöld kapor az erdélyi ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz.
A kapormártás, illetve -leves nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló. Fűszerezésre, ízesítésre felhasználja a konzerv-, a cukor-, a likőripar, de megtalálható az illatszeripar készítményeiben is. Az élelmiszeriparban főleg tisztított illóolaját használják.
Irány a bolt?
Ha kedvet kaptunk a kapor felhasználásához, érdemes körbenézni a piacokon, hiszen itt találhatunk friss árut, a boltok polcain legtöbbször inkább szárított formában juthatunk hozzá. Hogy milyen áron kínálják a kereskedők a kaprot? Ennek jártunk most utána.
- Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint, a Budapesti fogyasztói piacokon 90-100 Ft/kiszerelés áron vehetjük meg. A fővárosi Nagybani Piac kínálatában olcsóbban vásárolhatunk, itt 60 Ft/kiszerelés áron juthatunk kaporhoz.
- Ezzel szemben a vidéki fogyasztói piacok sokkal drágábbna, 160 Ft/kiszerelés áron kínálják a kaprot. A vidéki nagybani piacok pedig közel a fővárosi árakhoz, 100-110 Ft/kiszerelés áron árulják ezt a fűszernövényt.
Az áruházak széles kínálattal várják a vásárlókat, így friss, szárított és fagyasztott kiszerelésben is megtaláljuk a kaprot a polcaikon:
- A Tesco online kínálatában a friss kapor 299Ft/db, a fagyasztott kiszerelés 499 Ft/doboz, a morzsolt, tasakos kapor ára pedig 155-285 Ft/csomag.
- A Spár polcain a morzsolt kapor 249 Ft/csomag, a szárított kaporlevél pedig 119 Ft/csomag.
- Az Auchan online áruházában a friss kapor 699 Ft/db, a fagyasztott kiszerelés 479-869 Ft/csomag áron kapható, a morzsolt kapor 249 Ft/csomag, a szárított kaporlevél 49-119 Ft/csomag áron érhető el.
Összességében azt láthatjuk, hogy, ha friss kaport vásárolnánk inkább, akkor érdemes a piacokat felkeresni, hiszen jó árban adják a fűszernövényt, viszont, ha csak kis mértékben fogyasztanánk, ízesítés céljából, akkor olcsón juthatunk hozzá a nagyobb áruházakban is.
Címlapkép: Getty Images