Nem is gondolnád, mennyi pénz van benne: most nagyot kaszálhatsz ezzel a fűszernövénnyel
Amit azonban talán kevesebben tudnak csak róla, termesztés szempontjából Magyarország harmadik legjelentősebb zöldségféléje volt 2023-ban.
Amit azonban talán kevesebben tudnak csak róla, termesztés szempontjából Magyarország harmadik legjelentősebb zöldségféléje volt 2023-ban.
A szegfűszeget a legtöbben a különféle levesek, sütemények és édességek ízesítőjeként tartják számon, emellett illóolajának számos gyógyászati felhasználása is ismert. Azt kevesen tudják, mi mindenre jó a kiskertben.
A C-vitaminon és a cinken túl, érdemes megfontolni a gyógynövények felhasználását az étrendünkben, hogy elősegítsük az immunitást. Mit érdemes a hidegebb hónapokban fogyasztani és mit ajánlott a lakásban termeszteni télen? Ennek jártunk most utána.
Kert nélkül is termeszthetsz otthon zöldségeket és fűszernövényeket, ráadásul még teraszra sincs szükség hozzá, egy cserépben ugyanis akár az ablakpárkányon is nevelheted őket. Ehhez adunk most tippeket!
Mivel valóban sok magyaros ételhez használjuk, így kicsit utána jártunk, hogy honnan ered ez a különleges fűszernövény, milyen legendák övezik és valójában miért is érdemes felhasználni, fogyasztani.
Sok olyan fűszer van, amit a magyar konyha kedvelői keveset vagy egyáltalán nem használnak, pedig érdemes lenne kísérletezni velük. Ilyen a curry por is, ami nem egy kimondott fűszer, hanem több keveréke.
Hazánk igazi gyógy- és fűszernövény nagyhatalom, a Kárpát-medence fekvése rendkívül kedvező éghajlatán kiválóan megteremnek. Ezek közül a legtöbbet cserépben is megvásárolhatjuk, és a konyhánkban is nevelhetjük őket.
Évről évre folyamatosan csökken a fűszerpaprika termőterülete és termésmennyisége Magyarországon, ráadásul ezzel arányosan a termelők száma is egyre kevesebb.
Mutatunk néhány hasznos és kedvelt fűszernövényt, melyeknek nincs különleges igénye a talajjal kapcsolatban, viszont ültetésük, gondozásuk nagyon egyszerű.
A konyhát nem díszítjük általában szobanövényekkel, pedig itt is jól mutatnak a zöld lakók, ráadásul akad köztük jó néhány, amelyik a párás klímát is jól bírja, és kiválóan tisztítja a levegőt.
A népi gyógyászatban és a gasztronómiában egyaránt közkedvelt növény. Jellegzetes íze viszont nem csak ételekben, de különböző koktélokban, szörpökben, limonádékban is visszaköszönhet.
Mit gondolnak erről a szakemberek az áremelkedésről? Hogyan termesszük meg konyhánkban a legfontosabb alapanyagokat? Mit tehetünk, ha esetleg értékesíteni akarjuk a megtermett fűszernövényeket? Cikkünkben most ennek jártunk utána.
Most megmutatjuk, melyek azok az alapszabályok, amelyek betartása elengedhetetlen a fűszernövények megfelelő növekedéséhez, nevelkedéséhez!
Rengeteg magyar étel alapanyaga, nagyon sok jótékony hatással bír, ráadásul fillérekért megvásárolható. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy miért érdemes fogyasztani, mennyibe kerül a palántája, illetve a morzsolt, csomagolt változata.
A fűszerektől válnak az ételeink finomabbá, valamint sokat segítenek a tartósításban és egyes növényeknek még jótékony hatásokkal is rendelkeznek. Cikkünkben most éppen ezért a közönséges szárított fűszernövények eltarthatóságát jártuk körbe.
Cikkünkben most annak jártunk utána, milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a növénye, milyen áron vásárolható meg, illetve mihez és hogyan érdemes felhasználni.
Amellett, hogy egy igazán jellegzetes ízű, hazánkban is megtermő fűszernövény, gyógynövényként sem utolsó. Most annak jártunk utána miért érdemes belecsempészni ételeinkbe, illetve mennyiért vehetjük meg most a téli hónapokban a piacokon, áruházakban.
Vannak környezetbarát módszerek, melyekkel távol tarthatjuk a nem kívánt betolakodókat. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amiket érdemes kipróbálni, hogy elűzzük kertünkből a kártevőket.
A magyar gasztronómia egyik alapvető fűszere a bazsalikom, de ez az illatos fűszer ennél jóval sokoldalúbban használható. Például teába is kiváló, vallja a füvesemberré avanzsált Beh Mariann, aki vállalkozását is e népszerű növényről nevezte el.
Bár az elmúlt években kicsit csökkent, még mindig rengeteg élelmiszerhulladék keletkezik a magyar háztartásokban, ezen belül a gyümölcsök, zöldségek nagyon gyakran végzik a kukában. Erre mutatunk most egy jó alternatívát, ami a pénztárcát is kíméli.