Míg nyári időben a szabadban, friss levegőn, aktívan töltött idő és a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek köszönhetően a vitamindús táplálkozás is könnyebben megvalósítható, az őszi-téli időszakban erre fokozottan és tudatosan figyelnünk kell. Hogy hogyan? Rudnay-Peters Krisztina személyi edző, táplálkozási tanácsadó 8 tippet oszt most meg az olvasókkal.
A hűvösebb idő beköszöntével nehezebben mozdulunk ki az otthonunkból, azonban néhány lényeges pont betartásával nagyon sokat tehetünk egészségünk, egyúttal jó közérzetünk megőrzéséért. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani most a tanácsaimmal, illetve hosszú távon az applikációmmal, amely szeptember végétől lesz elérhető mind androidos, mind iOS alapú készülékekre az online áruházakban
– avatott be Rudnay-Peters Krisztina.
1. Legfontosabb az immunerősítés
A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a hideg idő beköszöntével egyre fontosabbá válik. A legegyszerűbb módja, hogy minden szükséges elemet a szervezetünkbe juttassunk, ha naponta végig esszük a szivárvány minden, de legalábbis minél több színét.
- A fehér zöldségek és gyümölcsök immunerősítés, szíverősítés, gyomor-és bélrendszer védelme, valamint alacsony koleszterinszint területén kiemelkedő jelentőségűek.
- A sárga színűek az alacsony koleszterinszint és a szíverősítés mellett az egészséges ízületekért, a szemünk védelméért és a rákmegelőzésért is felelnek.
- A pirosak a szíverősítésre, sejtfiatalításra, az egészséges vérnyomás megőrzésére, a bőrvédelemre és a rákmegelőzésre vannak jótékony hatással.
- A lilák az egészséges vérnyomáson, a szíverősítésen és a sejtfiatalításon túl a memóriajavításban, illetve a húgyúti rendszer védelmében is segítségünkre vannak.
- A zöld színűek a rákmegelőzésről, az immunerősítésről, a gyomor és a szemek védelméről, továbbá az egészséges csontokról is gondoskodnak.
2. Nélkülözhetetlen vitaminok és nyomelemek
Amint egyre kevesebb lesz a napsütés, azzal arányosan válik egyre lényegesebbé a D-vitamint pótlása. Ezzel együtt a C-vitamin egész évben hasznos és szükséges az egészségünk megőrzéséhez, amit még kiegészíthetünk cinkkel, szelénnel és jó minőségű probiotikummal is.
3. A komfort ételekről sem kell lemondani!
Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy mindenről, amit szeretünk, le kell mondani. Kis utánajárással és találékonysággal szinte az összes kedvelt csemegének meg lehet találni a jótékonyabb megfelelőjét, amit jóérzéssel, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk. De akkor is csak mértékkel!
- A hangsúly a minőségen van.
- Ha csokira vágyunk, lehetőség szerint válasszunk magas kakaótartalmú, cukormentes, bio változatot.
- Ha jégkrémet vagy fagyit ennénk, készítsük el magunknak gyümölcs és növényi tej turmixolásával, majd fagyasztásával.
Még a legádázabb ellenségünknek tartott chipsnek is van alternatívája, amit bártan fogyaszthatunk, ehhez csupán vékony szeletekre kell vágnunk céklát, répát, zellergumót, retket, sütőtököt vagy padlizsánt. Ha sütőben, olaj nélkül kisütjük, máris kész a ropogatni faló finomság.
4. Főzzünk magunknak
Ha az időjárás miatt többet vagyunk otthon, akkor is érdemes a szabadidőt aktívan eltölteni, például azzal, hogy főzünk magunknak, vagy ha arra van szükség, hát tanuljunk meg főzni.
Az új kihívás, a kreatív időtöltés kellemes kikapcsolódást jelent és eszünkbe sem jut, hogy begubózzunk a tévé elé órákra egy hatalmas tál popcornnal.
5. Ne hagyjuk abba a mozgást!
Azt gondoljuk, hogy amint egy kicsit is hűvösebbre fordul az idő, az okot szolgáltat arra, hogy kevesebbet menjünk ki a szabad levegőre. Pedig mindennek a kulcsa a helyes, réteges öltözködés. Ha ezt megvalósítjuk, bátran elindulhatunk egy kis kocogásra, futása, de egy kiadós túrázásra is. Ha pedig még hó is esett, adják magukat a téli sportok, a síelés, a szánkózás, de egy hangulatos hógolyócsata is alaposan átmozgatja a testünket.
Aki pedig az edzőteremi vagy az otthoni edzést választja, ez a legalkalmasabb idő az izomépítésre, hogy amikor jövőre lekerül rólunk a kabát, már a legjobb formánkat mutassuk, nem beszélve a fürdőruhás időszakról.
6. Csökkentsük otthonunkban a környezeti mérgeket!
Próbáljuk meg száműzni vagy legalább csökkenteni a vegyszerek és a különböző környezeti mérgek alkalmazását. Kezdve onnan, hogy lehetőleg szűrt vizet fogyasszunk és figyeljünk oda arra is, hogy milyen összetételű termékeket kenünk a testünkre, illetve mivel mossuk a ruháinkat. Ha tehetjük, válasszunk mindenmentes, természetes alapanyagokból készült termékeket. Ezzel hozzájárulhatunk hormonháztartásunk egészségéhez és immunrendszerünk megfelelő működéséhez.
7. Stresszkezelés és alvás
Már a helyes táplálkozással és a mozgással is sokat teszünk egészségünkért, de ahhoz, hogy az eredmény még teljesebb legyen, elengedhetetlen, hogy megtanuljuk úgy kezelni a stresszel járó helyzeteket, hogy azok a legkisebb mértékben legyenek ránk hatással. Ehhez különböző relaxációs technikák is a segítségünkre lehetnek, de fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, ami leginkább hozzánk és az egyéniségünkhöz passzol.
Emellett a megfelelő alvásmennyiség – 7-8 óra – is elősegíti jóllétünket, hiszen az alvás fontos a testnek, az agynak, az immunrendszernek, a sejteknek és nem utolsó sorban a léleknek is. A szakemberek a kevés alvást egyre inkább az elhízás új rizikófaktoraként emlegetik.
8. Kéznél a segítség
Célunk elérésében támaszt nyújthatnak a szakemberek, akik a rendelkezésükre álló tudással és tapasztalatokkal segíthetnek megtalálni a számunkra leginkább megfelelő mozgásformát vagy éppen étrendet. Ezt a célt szolgálja a hamarosan megjelenő applikáció is, amellyel személyiedzőnk és életmódtanácsadónk a nap 24 órájában velünk lehet, a „zsebünkben”, így akármikor fordulhatunk hozzá iránymutatásért akár az edzésünkre, akár a táplálkozásunkra vonatkozóan. Az applikáció mind android, mind iOS alapú készülékekre elérhető lesz a Google Play, valamint az App Store áruházakban.
Címlapkép: Getty Images