Az évszakok váltakozása egyedülálló lehetőséget kínál számunkra, hogy különféle fantasztikus ételeket készítsünk el, olyan zöldségekből, gyümölcsökből, amelyek csak az év adott időszakában érhetők el. Ez azt jelenti, hogy minden évszak egy sor gyönyörű friss termést kínál, amelyeket érdemes kihasználni.
A szezonális étkezés biztosítja, hogy egész évben megfelelően táplálkozzunk azáltal, hogy az évszak által kínált legjobbat fogyasztjuk, ami talán remek alkalom arra, hogy elkezdjünk kísérletezni és új recepteket kipróbálni, vagy a régi recepteket átdolgozni, hogy több szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzanak.
Ezek a szezonális ételek fogyasztásának előnyei
- A napsütésben természetesen érő szezonális gyümölcsök és zöldségek frissebbek, jobb ízűek és a legtöbb tápanyagot, antioxidánst és fitonutrienseket tartalmazzák. Ezzel szemben a termék elveszíti tápértékét, minél hosszabb ideig tárolják vagy teszik ládákba szállítás közben. A szezonális termékek betakarítási idejéhez közelebbi fogyasztása biztosítja a legtöbb tápanyagot.
- Nem csak táplálkozási előnyökkel, hanem számos egyéb előnnyel is járnak, amelyek közül az egyik az, hogy nagyon költséghatékonyak. Egy olyan területen, ahol a szezon idején termelnek valamit, az élelmiszerek ára automatikusan csökken, mivel a gazda nem költ pénzt szállításra és tárolásra. Emellett a távoli helyekről szállított élelmiszerek, a szállítási és tárolási költségek a vásárlókra hárulnak, és végül többet fizetnek.
- A szezon közbeni termékek frissebbek, jobb ízűek, édesebbek és tökéletesen érettek. A természetes módon vagy fán érlelt és a megfelelő időben betakarított gyümölcsök és zöldségek fogyasztásra kerülve sokkal több ízt és tápanyagot kapnak.
-
Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. Vegyük például a sütőtököt! Egyre többen keresik az Amerikából származó hokkaido tököt, amely a sütőtök édesebb, Ázsiában is nagyon kedvelt testvére, ráadásul hámozni sem kell. A hokkaido tök héja ehető, így az alapos mosást követően, sült állapotában a héja is értékes, finom része a zöldségnek. Készíthető belőle smoothie, krémleves, sőt, ínycsiklandozó humuszok alapanyaga is.
-
A szezonalitással ráadásul még egy jó ügyet támogathatunk: külföldről importált termékek helyett vásároljuk az itthoni termelők áruját! Így nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük azáltal, hogy nem terheljük a környezetet a portéka utaztatásával, de a magyar termelők fennmaradásához is aktívan hozzájárulhatunk.
-
A folyamatosan széles termékpaletta nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak ízletesek, mint azt szeretnénk. Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is. A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások.
Címlapkép: Getty Images