Lehullt a lepel a magyarországi csapvízről: ezért isznak olyan sokan palackozottat

Pénzcentrum 2023. március 9. 18:07

A természetes ásványvíz emberi fogyasztásra szánt víz, számos feltételnek kell megfelelnie: nem tartalmazhat olyan mennyiségben mikroorganizmust, parazitát, kémiai- vagy fizikai anyagot, ami az egészségre veszélyt jelenthet - írja az Egészségvonal. Magyarországon közel száz kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, közülük 45-50 vizét palackozzák, tudta meg a Pénzcentrum.

Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és elektrolitpótlását egyaránt szolgálják, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők: kalcium, kálium, magnézium, nátrium, valamint klór, vas, cink, foszfor, fluor, jód és szilícium is megtalálhatók benne. A víz ízét az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg, írja a Pénzcentrum.

Ásványvizek összetétele

Az ásványvizek ásványianyag-összetétele a kőzetekből kioldott ásványi anyagok függvényében változik, ezért vásárlásuk az ásványianyag-tartalmuk figyelembevételével ajánlott. Fontos tudni, hogy bizonyos ásványi anyagok nagy mennyiségben történő fogyasztása károsan hathat az egészségre. Ezt különösen a nagyobb ásványianyag-tartalmú vizek esetében kell szem előtt tartani, mivel kizárólagos, hosszú időn keresztül történő fogyasztásuk kedvezőtlen lehet, például vesekő kialakulásához is vezethet.

Az ásványvizek csomagolásán az összes ásványi anyag függvényében az alábbi megnevezések olvashatók:

  • 500 mg/l ásványianyag-tartalom felett: ásványvíz;
  • 500 mg/l ásványianyag-tartalom alatt: „csekély ásványianyag-tartalmú”;
  • 50 mg/l ásványianyag-tartalom alatt: „nagyon csekély ásványianyag-tartalmú”.

A természetes feltárt és palackozott ásványvizek ásványianyag-tartalma tág határok (400 és 2.500 mg/l) között változik. Jellegük szerint megkülönböztetünk kalciumos, magnéziumos, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos és szulfátos vizeket, illetve ezek változatait.

Csapvíz vagy ásványvíz?

Az ásványi anyagok minősége szempontjából az egyes ásványvizek és a vezetékes ivóvizek között jelentős különbség mutatkozik. Az ásványvíz összetételéről a címkén feltüntetett információ alapján lehet tájékozódni. A vezetékes ivóvíz minőségéről az üzemeltetőtől, az illetékes népegészségügyi szervtől, illetve a települési önkormányzattól kérhető felvilágosítás. A víz egészségre gyakorolt hatásáról kérelemre az illetékes népegészségügyi szerv (Nemzeti Népegészségügyi Központ) ad felvilágosítást.

Az ásványvíz fogyasztása különösen a nyári meleg napokon előnyös a szervezet só- és vízháztartása szempontjából. Nagyobb mennyiségű, hosszabb ideig történő fogyasztásra azonban – a fentiek miatt – a vezetékes ivóvíz javasolt. Az összetétel mellett érdemes megfontolni, hogy az ásványvízzel szemben a vezetékes ivóvíz költségigénye kisebb, valamint fogyasztásával nem keletkezik műanyag hulladék.

Fogyasztási javaslatok

Azok számára, akik rendszeresen isznak ásványvizet, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása javasolt. Nem tanácsos hosszú időn keresztül ugyanazt a fajta ásványvizet inni, tehát ajánlatos a váltogatásuk.

Az 1000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó vizek a fokozott ásványianyag- és folyadékvesztés gyors pótlására alkalmasak, ezért elsősorban a nyári hőségben, intenzív sportolás vagy fizikai munkavégzés közben előnyösek. A már megnyitott palack hűtés nélkül maximum 1-2 napig fogyasztható. A bontatlan palackokat száraz, hűvös helyen tanácsos tárolni.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images