A friss termékek élelmiszerboltból való vásárlása nagyszerű módja az egészséges szokások kialakításához, például az otthoni főzéshez, valamint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásához. Nem mellesleg kiváló minőségű, szezonális termékeket kaphatunk, ráadásul akciókat is rendszeresen kifoghatunk. Viszont, vásárlás során és persze utána is van néhány dolog, amire érdemes figyelni, mert az egészségünk is rámehet, ha figyelmen kívül hagyjuk őket.
Erre figyelj, hogy ne legyél beteg!
Ahogy az összes nyílvános hely, úgy az élelmiszerboltok is tele vannak baktériumokkal. Az emberek gyakran piszkos kézzel érintik meg a termékeket, és visszateszik őket a polcokra, kosarakba. Ezáltal megfertőzhetik az élelmiszereket baktériumokkal és vírusokkal – persze nem ez az egyetlen lehetséges módja, hogy rárakódjanak ezek a nemkívánatos dolgok. A The Daily Meal cikke szerint több módon is betegek lehetünk a boltban vásárolt termékek elfogyasztása után, mindez azért, mert nem vagyunk figyelmesek és óvatosak. Hogyan kerüljük el a kellemetlen tüneteket, megbetegedéseket? Ennek jártunk most utána.
1. Nem mosod meg a termékeket fogyasztás előtt
Sok kéz, konténer és egyéb tárgy érintkezik az élelmiszerbolt termékeivel, mielőtt azok a polcokra kerülnének. És még azután is, hogy a boltban van, és a kosárban végzi, a baktériumoknak való kitettség lehetősége továbbra is fennáll. A Reuse This Bag által végzett mintavétel kimutatta, hogy az élelmiszerbolti termékek egészen sok baktériumot tartalmaznak. Ezeknek a baktériumoknak a lenyelése ételmérgezés vagy más betegség kockázatát jelenti. Az egyik legjobb taktika az ételmérgezés elkerülésére, hogy mindig mossuk meg a terméket, mielőtt elfogyasztanánk őket.
2. Rosszul mosod meg a termékeket
A zöldségek, gyümölcsök megfelelő mosási eljárása elengedhetetlen ahhoz, hogy az öblítési folyamat a lehető leghatékonyabb legyen. A szakemberek szerint mindenek előtt a saját kezünket kell megmosni. Eztuán óvatosan öblítsd le a termékeket meleg víz alatt (szappan használata nélkül), és töröld le a szennyeződéseket. Tiszta zöldségkefét használj olyan szilárd termékekhez, amelyek nem sérülnek meg. Ezután töröld szárazra a termékeket tiszta ruhával vagy papírtörlővel. Ez a végső szárítási folyamat segíthet eltávolítani a maradék baktériumokat is.
3. Mosás nélkül szeleteled fel a zöldséget, gyümölcsöt
Vannak olyan termékek, mint például az avokádó és a sárgadinnye, amelyeknek nem fogyasztjuk el a héját. Lehet, hogy nem gondolnád, hogy ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket le kell öblíteni, mielőtt felvágjuk őket, de meg kell tennünk. Kutatók szerint az avokádóhéjaknál előfordult már, hogy szennyezett volt liszteriával, éppen ezért azt javasolják, hogy öblítsük le a terméket a hámozás előtt, hogy a szennyeződés és a baktériumok ne kerüljenek át a késről a gyümölcs vagy zöldség húsára.
4. Csak egy vágódeszkát használsz
Az egyik leggyakoribb főzési hiba, ha csak egy vágódeszkát használunk a húshoz és a zöldségekhez. A nyers húsból származó keresztszennyeződés valós kockázatot jelent, még a saját konyhánkban is. A nyers húsból származó baktériumok beakadhatnak a vágódeszka barázdáiba – így még ha szappannal és vízzel meg is mossuk, miután húst vágtunk rajta, a vágódeszkán akkor is megtapadhatnak ezek a baktériumok, mi pedig megbetegedhetünk. Éppen ezért, a legjobb megoldás főzés közben, ha teljesen külön deszkát használunk a zöldségekhez és húsokhoz is.
5. Koszos volt a hűtő/polc, ahol a zöldésget, gyümölcsöt tárolták
Egyes élelmiszerboltok bizonyos árucikkeket hűtőbe helyeznek. Bár valószínű, hogy a termék tiszta volt, amikor lerakták, a többi vásárló gondatlansága szennyeződéseket juttathat a hűtőbe, és ennek eredményeként a mi termékünkre is. Gondoljunk csak bele, ahogy a kirakott kosarakban is megfogdossák az emberek a termékeket, ugyan így nézegetik a hűtőkben tárolt epret, áfogynát, málnát is. Éppen ezért ezeket a terményeket is meg kell mosni alaposan fogyasztás előtt.
6. Nem mindig jó a túlérett termés elfogyasztása
Sokszor ráfanyalodunk egy túlérett banánra, vagy levágjuk a megnyomódott, bebarnult részét a baracknak, csak, hogy ne dobjuk ki a megvásárolt gyümölcsöt. Viszont néha a túlérett termékek elfogyasztása nem okoz mást, mint emésztési zavarokat. Máskor azonban, ha elfogyasztunk velük penészgombát vagy baktériumfilmet, ételmérgezést is okozhatnak. Ne hagyjuk éppen ezért, hogy a gyümölcsök és zöldségek túl sokáig álljanak a hűtőszekrényben!
Címlapkép: Getty Images