Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Akinek viszont nincs házi kertje, azok most nagy tételben vásárolják meg kedvenc gyümölcseiket a piacokról, boltokból, áruházakból. Persze gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt. Kidobott hulladékaink nagy része ugyan még mindig az ételmaradékok képzik, de szorosan ezután a zöldségek és gyümölcsök jönnek. Pedig az alapvető cél, hogy gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Ráadásul a megfelelő tárolással rengeteget spórolhatunk. Mégis, hogyan tároljuk akkor őket, hogy ne végezzék kukában? Mutatunk néhány hasznos tippet!
Ahogy beköszönt az ősz, sokan nagy tételben vásárolják meg kedvenc zöldségeiket, gyümölcseiket. Nem csoda, hiszen virágkorát éli a befőzés és különböző savanyúságok készítése. Ilyenkor azok is kedvet kapnak a nagymamáktól tanult receptek kipróbálásához, akik nem rendelkeznek pincével. Éppen ezért gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt.
Nagyszüleink idejében nem okozott gondot, hogy hogyan és hol tárolják a betakarítás utáni zöldségeket, gyümölcsöket. Mára viszont egyre kevesebb házhoz tartozik, pedig hatalmas előny, ha valaki rendelkezik legalább egy talpalatnyi pincével. Pedig befőttet, savanyúságot sokan készítenek még most is, főleg mivel egyre fontosabb szemponttá válik a saját kezűleg elkészített étel. Egyre többen ügyelnek a minőségre, hiszen nem mindegy, mi kerül a tányérunkra. Nem beszélve arról, mennyit lehet spórolni azzal, ha jól és helyesen tudunk raktározni.
Tárolni nagy mennyiséget csak okosan lehet
Ahhoz, hogy nagy mennyiségben tárolni tudjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, nem kell egyből pincét építeni. Vannak olyan apróságok, amelyeket betartva, a ház bizonyos részein képesek vagyunk ezeket biztonságosan raktározni. Ehhez gyűjtöttünk néhány hasznos információt. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!
Tuti tippek a tároláshoz
Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki. Fontos, hogy ne legyen egy penészes vagy rohadásnak indult darab sem az elraktározni kívánt termény között, hiszen az nagyon gyorsan tovább terjed a többi terményre is.
Második lépés, hogy felmérjük a lakást, keresünk egy hűvös, száraz pontot, ahová elkezdhetjük a bepakolást. Ideálisnak számít, ha a kamra például 15℃ fokos, itt már bátran elkezdhetjük a berendezést. Megfelelő lehet továbbá egy padlásfeljáró, de még egy szigetelt fészer vagy kazánház is. A lényeg, hogy fagypont felett legyen a hőmérséklet, viszont ne legyen több mint 10-15℃.
Ezután jöhet a termény elosztása. A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek eltérő hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük a sikeres tároláshoz. Fontos: A gyümölcsöknél csak azt a termést ajánlott elraktározni, amely nincs megnyomódva, megütődve, sérülésmentes, féregmentes, valamint tökéletesen ép.
Lássuk, hogy érdemes őket csoportosítani!
1. csoport
Ide tartoznak a gyökérzöldségek. Ezek a növények kedvelik a hűvös, nedves környezetet, ezért 0-4℃ fok az ideális hőmérséklet számukra. Céklát, sárgarépát ,fehérrépát, retek és zellert is tárolhatunk együtt, de figyeljünk arra, hogy ne legyenek szorosan egymásra rétegezve. A legjobb, ha lazán, szellősen kerülnek egy ládába.
2. csoport
Hűvös, de száraz közeget igényel ez a csoport. Ide tartoznak olyan gyümölcsök, mint az alma, körte vagy az olyan zöldségek, mint a burgonya, káposzta. A gyümölcsök esetén nagyon figyelni kell arra, hogy a héjak ne érjenek egymáshoz, így könnyebben elindul ugyanis a rothadás. Sokan próbálkoznak azzal, hogy újságpípírt rétegeznek a gyümölcsök közé, ezzel is elkerülve, hogy összenyomják egymást a termények. Hőmrséklet terén a 0-4℃ fok az ideális számukra. A burgonya esetében azt kell figyelembe venni, hogy minél sötétebb helyen tároljuk, 4℃ fok körüli hőmérsékleten.
3. csoport
Ide tartoznak a hagymafélék. Mindegy, hogy vöröshagyma, lilahagyma vagy fokhagyma, mindegyik típus a hűvös és száraz közeget kedveli. 0-10°C közötti hőmérsékleten érdemes tárolni őket, 60%-os páratartalom mellett. Legjobban száraz, fűtetlen helyiségben vagy szekrényben lehet a legjobban eltárolni őke. Tárolás előtt viszont mindenképp érdemes kiszárítani őket. Legalább két hétig, szellős helyen száradjanak, mielőtt fiókba vagy felfűzve raktároznánk őket.
Íme még egy kis segítség, ha belemélyednél a helyes tárolás módszereibe:
Címlapkép: Getty Images