Figyelem, ebbe simán belehalhat: eszedbe ne jusson megsimogatni, pláne hazavinni!

MTI 2024. június 28. 16:03

"Nem kell megmenteni, nem árva! Ha az erdőt járva bozótban megbúvó őzgidát látunk, ne fogjuk meg, valószínűleg anyja elfektette, táplálni visszamegy érte" - figyelmeztet Facebook-posztjában a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Májusban megszülettek a gímszarvas borjak, június első felében pedig a dámszarvasok utódai, és 10 hónapos vemhesség után az őzsuták is világra hozták gidáikat, leggyakrabban kettőt. A kezdeti időszakban mindhárom kérődző faj elfekteti utódait, és csak a szoptatás idejére keresi fel azokat, amíg nem képesek követni anyjukat.

- közölte Facebook-posztjában a Szombathelyi Erdészeti Zrt, majd hozzátették, aki egyedül fekvő borjat, gidát talál, semmi esetre se fogja meg, ne vigye haza, nem árva!

Anyja csak elfektette, táplálni visszatér hozzá. El kell kerülni, nem szabad megsimogatni sem, mert az emberszagot az anyja megérzi rajta, és előfordulhat, hogy magára hagyja. Erre minden évben felhívják az emberek figyelmét az állatvédők is, mert sokszor a begyűjtött utódokat az egyesületekhez viszik. A vaddisznó esetében szinte egész évben jöhetnek világra utódok, a fő időszak azonban február vége és május vége közé esik. Az erdőt járva célszerű csendben kitérni a malacokat vezető koca útjából. Alapvetően fél az embertől, de ritkán, ha a malacait veszélyben érzi, előfordulhat, hogy támad. Ennek célja a vélt veszélyforrás elriasztása.

Címlapkép: Getty Images