Most éri meg csak igazán a vöröshagymából is télire bespájzolni, tavaly óta ugyanis megfeleződött a kilós ára. De tudtátok, hogy nemcsak a hagyma, hanem a héja is rendkívül értékes – kár kidobni, készíthetünk belőle akár hagymahéjport is. Hogy hogyan, és mire jó ez a fűszernek is beillő gyógyhatásúszer? Mindjárt hozzuk is!
Ha már hagyma lesz a témánk, kezdjük is egy jó hírrel: most éri csak meg igazán ebből az alapzöldségből is bespájzolnunk a télre, tavaly óta ugyanis megfeleződött a kilós ára. A mostani szupermarketes és piaci árak mellett észre se vettük, de Magyarországon 45%-kal kevesebbet kell fizetnünk most, 2024. szeptemberében a hagymáért. Ugyanakkor a tárolók vagy a tárolható minőség hiánya később lényegesen emelhet a termelői árakon – figyelmeztetnek a szakemberek.
A vöröshagyma kilós ára a Nagybani piacon:
- 2024.09.02 hazai II. oszt. kg 150-165 Ft
- 2024.09.02 hazai I. oszt. kg 175-200 Ft
Tudtátok?! Nemcsak a hagyma, hanem a héja is értékes
A hagymahéj sokkal több, mint egyszerű hulladék, amit általában a szemetesbe dobunk. Viszont, ha szupermarketekbe szereztük be a hagymahéjat, mielőtt bármit is kezdenénk vele, alaposan mossuk meg, majd szárítsuk le, csak úgy hasznosítsuk újra!
5+1 tipp, mire használhatod a kidobásra ítélt hagymahéjat!
1. Ízesíts vele
Intenzív íze és aromája miatt fűszeres ízesítőként használható a hagymahéj. Adjunk egy kis szárított hagymahéjat a levesekhez, pörköltekhez vagy szószokhoz, hogy gazdagabb ízt kapjunk. Azonban ügyeljünk arra, hogy a héjakat teljesen beázzanak, hogy ne maradjanak kemény darabok az ételben. (Érdemes esetleg egy idő után kiszedni őket!)
2. Teák és főzetek
A hagymahéj egyedülálló ízét és tápanyagtartalmát kihasználhatjuk különböző teák és főzetek készítéséhez. Különösen hasznos lehet az immunrendszer erősítésére, mivel antioxidánsokat tartalmaz.
3. Komposztálás
Komposztálásra is használhatjuk a kidobásra ítélt hagymahéjat. Az organikus anyag segít gazdagítani a komposztot, és javítja annak tápanyagtartalmát. Fontos, hogy a hagymahéjat apróra vágjuk vagy összetörjük a komposztálás előtt, hogy gyorsabban lebomoljon.
4. Növényvédő szer
A hagymahéjak természetes rovarriasztóként is szolgálhatnak. Utálják a poloskák is – erről – és az alattomos kerti kártevőkről itt írt a HelloVidék részletesen. Készíthetünk belőlük egy egyszerű növényvédő szert úgy, hogy vízbe áztatjuk őket, majd a keletkező oldatot a növényekre permetezzük, hogy távol tartsuk a kártevőket.
5. Színezd vele újra a világot
Régi időkben húsvétkor a magyar háziasszonyok is hímestojás festésére is használták a hagymahéjat, batikoltak vele. Nem véletlenül, természetes színezékként is szolgálhat. A vöröshagyma héja például barnás-vörös árnyalatot adhat különböző anyagoknak, így gyakran használják textíliák természetes festésére.
5+1 Készíts belőle hagymahéjport!
A hagymahéjpor ideális alternatívája lehet a friss vagy szárított hagymának, különösen, ha gyors és kényelmes megoldásra van szükség. Használhatjuk húsok, zöldségek, vagy pörköltek ízesítésére. A por formájában könnyen adagolható és jól keveredik más fűszerekkel. Létezik még egy remek megoldás: sűrítésre is használhatjuk a hagymahéjport, liszt helyett – mellett szószokba és levesekbe tehetjük - olvashatjuk a Hunker cikkében is.
Carleigh Bodrug, a TikTok „Scrappy Cooking” sorozatának házigazdája — ami arról szól, hogyan hasznosíthatjuk az ételmaradékokat — is feldobta a témát, mennyire egyszerűen lehet a hagymahéjat újra hasznosítani. Ahelyett, hogy kidobnád a kukába, készíthetünk belőle akár hagymahéjport is, ami remek ételszínező és ízesítő lehet. A hagymahéj ezen kívül rostokat is tartalmaz, de azért, tegyük hozzá, nem annyira gazdag tápanyagokban, mint maga a hagyma húsa.
Segítünk! Így állj neki!
Gyűjtsük össze a vöröshagyma héját, majd alaposan öblítsük le vízzel, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Terítsük szét a hagymahéjat egy tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn, és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, ha a héjakat 10-15 percig sütőben alacsony hőmérsékleten (50-60 °C) szárítjuk. Miután a hagymahéj teljesen megszáradt, helyezzük őket egy kávédarálóba vagy fűszermalomra. Aprítsuk finom porrá. A kész hagymahéjport légmentesen záródó edényben, sötét, hűvös helyen. Így megőrizzük az ízét és az aromáját.
A TikTok videóban Bodrug meg is mutatja, hogyan készítsük el. Lássuk is!
@brightly.eco Don’t throw out those onion peels! @Carleigh Bodrug - plantyou shared how you can upcycle them into a tasty onion peel powder. First, clean your onion peels and discard any that are brown or filthy. Next, dehydrate until “crisp” then blend them up for a delicious onion spice. Use your onion peel powder to add some onion flavor to just about any recipe! #livebrightly #onion #onionpeel #onionpeels #onionpeelpowder #onionpowder #diyspices #onionrecipe ♬ Delicious Monster - Alan Gogoll
Címlapkép: Getty Images