Íme a szuperzöldség, amiért megőrülnek a magyarok: drága, de mégis mindenki ezt veszi

Agrárszektor 2024. október 8. 09:03

Magyarországon párszáz hektárra tehető a termőterülete az édesburgonyának, de nagy, üzemi szintű termelőből is kevés van. A Nyírség környékén volt egy fellendülés a termesztést illetően, ami pár éve kezdődött. A közepes termelőknél visszaesés van, sokan megpróbálták, de nem jött be a számításuk - derült ki az Agrárszektor friss cikkéből.

Az édesburgony iránt idehaza is hatalmas az érdeklődés, a gabonafélékkel egy-két éve már nem lehet olyan jól keresni, így sokan „nézegetik” a kapás kultúrákat. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy komolyabb felkészültséget igényel, ha valaki batátát hektáros területen szeretne termelni. Márkus Dávid és felesége, Julcsi mégis úgy döntött, hogy megalapítja a Hékást - melyet saját kutyájukról neveztek el -, és a sok kihívás ellenére is töretlenül próbálkoznak valami újat hozni a piacra és népszerűsíteni a batátát.

Magyarország még nem képes teljesen kielégíteni az igényeket, a külföldi árak is befolyásolják a hazai piacot. Nem egyszerű, sőt, kifejezetten nehéz termeszteni, annak ellenére, hogy egy ellenálló növényről van szó. Tény, hogy nehezen szárad ki vagy pusztul el, de nem biztos, hogy ha valami túlél, akkor jól is fog teremni

- nyilatkozta az Agrárszektornak a nógrádi termelő, majd hozzátette, gigy rengeteg nehézséggel kellett megbirkóznunk. A termelőknek nagy szüksége lenne a támogatásra, mivel valóban kapkodnak a magyarok a batátáért és rengeteg az import a boltokban.

A cikk folytatás az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images