Eltűnik az állami közoktatási intézmények menzájáról többek között a diós tészta, a müzliszelet, a mogyorókrémes kenyér, vagy éppen a szezámos panírba forgatott rántott hús.
A Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg egy 2014-es EMMI rendeletnek a módosítása, amely szerint több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben. A rendelet életbe lépésével, vagyis február 9-től
eltűnik az állami közoktatási intézmények menzájáról többek között a diós tészta, a müzliszelet, a mogyorókrémes kenyér, vagy éppen a szezámos panírba forgatott rántott hús.
Ahogy a 24.hu írja, becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyerek él Magyarországon, nagyjából 20 ezren vannak, akiknél életveszélyes anafilaxiás reakció alakulhat ki. Többségük a földimogyoróra allergiás, náluk akkor is súlyos reakció lehet a következmény, ha csak érintkeznek az allergénnel. A szakemberek évek óta lobbiznak azért, hogy a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban a közétkeztetésből vonják ki azokat a magokat, amelyek a leggyakoribb allergén összetevők. Szerintük a földimogyorót, a dióféléket és a szezámot is lehet mással helyettesíteni a menzákon. Az egyik legnagyobb közétkeztetést végző cég, a HunGast Csoport 2022 szeptemberétől már kivezette a fentebb említett allergéneket.
Címlapkép: Getty Images