Az éttermek jó része nincs felkészülve a gyermek étkeztetésre, a jól bevált, egyhangú ételeket lehet rendelni - derül ki a Falatozz.hu friss felméréséből. A vállalat hálózatában található több száz budapesti és vidéki étterem jelenleg 10%-a kínál kifejezetten gyermekek számára készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló éttermek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel.
Itt a lista a legelterjedtebb gyermek ételekről, amit minden étteremben lehet rendelni:
- rántott csirke (legyen szó egészben, csíkokban vagy nuggets formában készített változatról)
- rántott sajt
- paradicsomos bolognai tészta
- rántott halrudacska
- pizza - természetesen a megszokott kínálat kis adagjának felel meg
„A kisgyermekes szülők gyakran feltételezik, hogy a gyerek rossz evő vagy válogatós. Ezek a félelmek lehetnek valósak is, de ha étterembe megyünk a családdal, nem kell aggódnunk, hogy az alkalomszerű étkezések jelentősebben befolyásolnák a gyerekek étkezési szokásait. Érdemes tehát olyat rendelni, amit tényleg szeretnek, illetve ez jó lehetőség, hogy újdonságokat is kipróbáljanak. Mindazonáltal nagyon kellenek a főzelékek, például a borsó, a spenót vagy a sóska, a párolt zöldség vagy a pépesebb rakott zöldségek, hiszen ezek komplett ételek, van bennük minden, amire a gyerekeknek szükségük van”
– mondta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, a Gyermek az asztalnál című könyv szerzője.