Karácsony előtt elhoztunk 5 különleges linzer receptet, most pedig összegyűjtöttünk 5 sós verziót a tökéletes szilveszteri bulihoz.
A sós linzertésztát legalább annyira könnyű elkészíteni, mint az édes változatot, ráadásul nem tartalmaz cukrot, ami jó hír azoknak, akik kalóriabombákkal ostromolták a szervezetüket a karácsonyi ünnepek alatt. A sós linzert gyakorlatilag bármivel megbolondíthatjuk: a bors, a köménymag és a fokhagyma nem fogja elrontani, de nem csak keksznek süthetjük ki, hanem megtölthetjük és meg is kenhetjük ezt a változatosan elkészíthető jolly joker alaptésztát.
Ha van rá lehetőségünk, pihentessük a tésztát pár napig a hűtőben egy zárt dobozban, mivel a friss linzertészta túlságosan omlós és kemény is lehet. Már 1 óra pihentetés is sokat segíthet a tésztán.
1. Sós túrós linzerkosárkák
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál só
A töltelékhez:
- 400 dkg túró
- 1 kis pohár tejföl
- 2 tk só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb chilipaprika
- 2 egész tojás
Elkészítés:
A vajat a liszttel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és homogén tésztát gyúrunk. Fóliába becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára. Közben elkészítjük a tölteléket: addig keverjük az alapanyagokat amíg teljesen sima nem lesz. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, muffinforma segítségével kosárkákat formázunk, majd belehalmozzuk a tölteléket. 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. Egyszerű (de nagyszerű) sajtos falatkák
Hozzávalók:
- 100 g búzafinomliszt
- 100 g hideg vaj kockákra vágva
- 100 g jó minőségű cheddar sajt, finomra reszelt
- 1 tojássárgája
- egy csipet só
- bors
- szezámmag (opcionális)
- ízlés szerint fűszerek (opcionális)
Elkészítés:
Morzsoljuk a kockákra vágott hideg vajat a liszthez, majd adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot és keverjük össze. Adjunk hozzá egy tojássárgáját, sót, borsot és ízlés szerint extra fűszereket, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ha ragadósnak érezzük, adhatunk hozzá még egy kis lisztet. A tésztát befóliázzuk, majd a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük. A sütőt 180-200 fokra melegítjük elő, majd a tésztát nagyon vékonyra, 3 milliméteres vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát kiszaggatjuk, majd tepsibe rendezzük a sütiket. Addig sütjük őket, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek, ez kb. 15-20 perc. Ennek az egyszerű receptnek az az előnye, hogy kemény munka nélkül egy leveles tésztához hasonló, könnyű és ropogós tészta lesz a végeredmény. Ebből a mennyiségből kb. 40 darab süti lesz.
3. Spenótos sajtos aprósüti
Hozzávalók:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 6 bögre friss spenót
- 1 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 csésze reszelt gouda sajt
- 1 tojás
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben vagy wokban közepes lángon felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a spenótot. Amikor összeesett a spenót, botmixerrel vagy turmixgéppel ledaráljuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd összekeverjük az összes hozzávalót. Diónyi halmokat csepegtetünk a sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 10-15 percig sütjük a tésztát a sütőben, amíg a sajt el nem kezd barnulni a tetején.
4. Sajtos-szárított paradicsomos linzer
Hozzávalók:
- 250 gramm sós vaj
- 200 gramm reszelt trappista sajt
- 1 jalapeno (apróra vágva)
- 1 rozmaring ág (apróra vágva)
- 1/2 teáskanál só
- 25 gramm cukor
- 1 tojás
- 190 gramm liszt
- 150 gramm búzadara
- 400 gramm szárított paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva vagy reszelve)
- 1 csipetnyi kömény
Elkészítés:
A reszelt sajtot összekeverjük az apróra vágott rozmaringgal és jalapeno paprikával.
A megpuhított vajat habosra verjük a cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a sajtos-fűszeres keveréket. Adjuk hozzá a tojást. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet és a búzadarát, és apránként a sajtos vajas keverékhez adagoljuk. A tésztát betesszük a hűtőbe legalább fél órára pihenni, addig előmelegítjük 180 fokra a sütőt. Kb. 5 cm átmérőjű golyókat formázunk a tésztából és azokat belepakoljuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjunk a tészták között elegendő helyet, egy nagyobb tepsibe maximum 14 darab férhet. A golyók közepén nedves hüvelykujjal egy-egy nagyobb mélyedést formázunk, amit bőségesen megtöltünk szárított paradicsommal. Az előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük a süteményeket, míg az aljuk aranyszínű nem lesz.
5. Pisztáciás falatkák sajttal és baconnel
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- negyed teáskanál bors
- 1 tojás
- 110 gramm vaj
- 110 gramm trappista sajt
- 50 gramm sótlan pisztácia
- 50 gramm kockázott bacon
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a borsot. Morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük simára. A bacont megpirítjuk, majd hozzátesszük a tésztához a reszelt sajttal és a pisztáciával együtt. Kézzel összegyúrjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni. Melegítsük elő a sütőt, majd nyújtsuk ki a tésztát másfél centiméter vastagságúra. A tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, majd addig sütjük őket kb. 12-15 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.