Papp László elmondta: három kategóriában - fehér- és vörösbor, illetve pezsgő - 15 borvidék 67 pincészet 126 bora versengett azért, hogy egy évig viselhesse palackján a Debrecen város bora címkét.
Évről évre nő a résztvevők érdeklődése a verseny iránt és egyre jobb minőségű borok kerülnek az úgynevezett "vakkóstolással" pontozó zsűritagok asztalára - tette hozzá a polgármester, majd bejelentette: 2019-ben a város fehérbora címet a mádi Demetervin pincészet 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el.
Debrecen idei vörösbora a szekszárdi Vida Péter pincészetének 2016-os évjáratú Ölelés nevű merlot bora lesz, míg a város pezsgője címet egy évig a Sauska Tokaj Kft. Brut száraz furmint, hárslevelű, chardonnay fehér pezsgője viselheti.
A győztes borászok szombaton a város bálján vehetik át az elismerésüket és ott szolgálják fel első alkalommal a díjazott borokat, amelyekből ezer-ezer palack, illetve 600 pezsgő készül, s helyi éttermek itallapjaira is rákerül - mondta el a polgármester.
A sajtótájékoztatón Papp László arról is beszélt, hogy Debrecennek szoros a kapcsolata a tokaji borvidékkel. Mádon működik a Debreceni Egyetem (DE) kutatóközpontja, de a városi önkormányzat is vett egy ingatlant Mád központjában, amit turisztikai célokra fognak a jövőben hasznosítani.