A mesterségesen előállított húst állati sejtekből készítik és formákba öntik, hogy leutánozhassák a természetes hús struktúráját. Napjainkig ez a technológia csak a darált szarvasmarha húst tudja mímelni, épp ezért az első termékeket hamburgerhús formában tesztelték, írja cikkében a Modern Farmer.
Az USDA és az FDA kötött egy megállapodást, miszerint az FDA ellenőrzést vállal a műhús kialakításának korai szakaszában, azaz felügyeli a termékben a sejtek összetételét és növekedését. Az USDA Élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési szolgálata (FSIS) átveszi a felügyeletet a termék felett, mikor a műhús már a nyers formájában van. Ez azt jelenti, hogy az USDA felelős az elkészült termék minőségéért, és címkézéséért.
A címkézés a legsarkalatosabb pontja a műhús-vitának. Az USDA és az FDA eddig még nem jelentette be, hogy milyen formában lesz látható a címkéken, hogy a termék laboratóriumban előállított húst tartalmaz. Az USA több tagállamában is létrejöttek különféle szabályozási tervezetek a műhús bevezetésére, a termék sok kérdést és vitát eredményezett eddig. Több olyan államban, ahol jelentős a szarvasmarha tenyésztés, megtiltanák, hogy a termékre ráírják a „hús” szót.
Bár az USDA pontot tehetne a vita végére, mivel egyedül az ő kezükben van a döntés, ami jogilag érvényes lesz a teljes Egyesült Államok területére, de eddig még nem foglaltak állást a kérdésben.
A laborban előállított húsoknak megvannak a támogatói és az ellenzői is. Azoknak, akik egyetértenek gyártásával, az a véleményük, hogy a műhús bevezetésével végleg abba lehetne hagyni az állattartást, és így rengeteg jószágnak nem kellene elszenvednie a folyamatot. Egy másik pozitívuma a műhúsnak az, hogy – mivel nem lenne szükség szarvasmarha tenyésztésre - nagyban lecsökkenne a metánkibocsátás, ami a klímaváltozásra nagyon pozitív hatással lenne.
Azok akik ellenzik a műhúst, azzal érvelnek, hogy a termék előállítása túlságosan drága, és rengeteg energiát felemészt, amivel egyelőre nemigen lehet vitatkozni. Az ellenzők szerint, mivel a termék nem egy része egy állatnak, ezért nem nevezhető húsnak.