Ahogy megannyi gasztronómiával foglalkozó sajtóorgánum és influenszer, úgy a HelloVidék szerkesztői is azt tapasztalták idén nyáron a Balatonnál, hogy a fővárosi gasztroforradalom egyértelműen meghódította a magyar tenger partját (is). Egyre több az igényes Balaton-parti vendéglátóhely, ahol versenyeznek a sztárséfekért, a bisztrókonyhától a fine-dining-ig szinte minden megtalálható a térségben. Sőt, gyakorlatilag alig van már olyan part menti település, ahol ne akadna egy olyan strandbüfé, ahol új szintre emelték a beach food fogalmát.
Friss gyűjtésünkben a saját, illetve a legismertebb gasztronómiával foglalkozó szaklapok és szakemberek tapasztalatai alapján mutatjuk a legmenőbb büféket, lángosozókat, halsütőket. Azt ugyanakkor kiemeljük, hogy a minőségi gasztronómia megjelenése egyelőre nem hozta magával a kóklerek búcsúját. Bőven akad még ún. becsali-csárda a régióban. Mindezt ráadásul tetézi, hogy jelentős a munkaerőhiány, a zsúfoltság és a szervezetlenség, ami természetesen hatással van a minőségre is. Ezért nagyon meg kell válogatni, hova ülünk be. Alábbi - szubjektív - listánk ebben nyújthat segítséget.
Igazi balatoni halakra persze senki se számítson, a Balaton-parti éttermekben, halsütödékben ugyanis 2013 decembere, a balatoni halászat betiltása óta nem lehet balatoni halat kapni. Ezzel kapcsolatban Nagy István agrárminiszter nemrég megjegyezte, hogy „senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, ha ahhoz ragaszkodik, a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott, és a rekreációs tevékenység keretében kifogott zsákmány gasztronómiai felhasználásának semmilyen akadálya sincs." Mi mást tudnánk tehát ehhez hozzátenni, minthogy GÖRBÜLJÖN!