Annak ellenére, hogy a kókuszkocka hazánktól nagyon messzi Ausztriából származik, a magyarok imádják. A kokuszkocka elhagyhatatlan elemként szerepel szülinapi bulik finom falatoznivalójaként, karácsonyi süteményestálon, hétvégi ebédek desszertjeként. Ausztráliában a kókuszkocka több mint száz éve helyi különlegességnek számít: Lamington néven ismerik és külön kókuszkocka „ünnepet” is tartanak július 21-én.
Mi ugyan nem ünneplünk kokuszkocka napot, de egy adag kókuszkocka mézzel, vagy éppen kókuszkocka piskótából elkészítve kellő tisztelgés lehet a „mi Lamingtonunk” előtt.
A legfinomabb kókuszkocka piskótából
A tojások kettéválasztása után a fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a cukorral habosra kevert tojássárgáját és ezt követően pedig a sütőport és a lisztet. Sütőpapírt rakunk a tepsibe és kisütjük a kókuszkocka tésztát. A máz hozzávalóit egy lábasba öntjük és összefőzzük. A kész kókuszkocka tésztát, ha kihűlt felkockázzuk és a darabokat a kókuszkocka öntetbe mártjuk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Ezt követően tálalható az ízletes, puha kókuszkocka piskótából.
Mire lesz szükséged, ha a kókuszkocka piskótából készül?
A kókuszkocka piskótához:
- 10 tojás
- 10 evőkanál liszt
- 9 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
A kókuszkocka öntethez:
- 25 dkg margarin
- 25 kg cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 dl tej
- 30 dkg kókuszreszelék
Az igazi: kókuszkocka mézzel
A megunhatatlan kókuszkocka számos elkészítési módja közül a kókuszkocka mézzel számít az eredetinek és egyben a legnépszerűbbnek is. A kokuszkocka a méznek köszönhetően nem szárad ki, így már pár nappal a fogyasztás előtt kisüthető.
Kókuszkocka mézzel készítve
Egy robotgép segítségével a cukrot és a vajat krémesre keverjük, majd beleöntjük a tojást és a mézet. Hozzáadjuk a sütőport, majd keverés mellett, fokozatosan a lisztet végül pedig a tejet. Ha csomómentesre kevertük sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a kókuszkocka tésztát és fél órán át sütjük kb. 180 fokon. A kókuszkocka öntethez egy lábasba megolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a cukrot, a kakaót és a tejet. A fenti kókuszkocka piskótából recepthez hasonlóan a kihűlt tésztát felkockázzuk, a kókuszkocka mázba mártjuk és kókuszreszelékbe forgatjuk.
A kókuszkocka mézzel hozzávalói:
A mézes kókuszkocka tésztához:
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg liszt
- 2 dl tej
A kókuszkocka mázhoz:
- 20 dkg vaj
- 6 evőkanál cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 dl te
- 100 g kókuszreszelék
Címlapkép: Getty Images