Sokak kedvence a változatosan ízesíthető, gyönyörű színben pompázó, illatos sütőtök krémleves. A finom fogás amellett, hogy valódi ínyencség számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így az egészségre is jó hatással van. Van benne például kalcium, cink, mangán, réz, vas és foszfor, valamint gazdag A-, C- és B-vitaminban. Annak, aki még nem kóstolta, még ma érdemes elkészítenie az egyik sütőtök krémleves recept változatot.
Az igazi téli ínyencség legfontosabb alapanyaga: a sütőtök krémleves milyen tökből készüljön?
Sok kezdő háziasszony megijed, amikor a boltba lépve meglátja a rengeteg eltérő típusú tököt és tökféleséget. Pedig nincs semmi ördögi a megfelelő sütőtök krémleves alapanyag kiválasztásában. Végig járva a zöldség részleget jól kiigazodhatunk a halloweeni tök, főzőtök és esetleg csillagtök vagy patiszon kavalkádja között, ha célzottan a sütőtök feliratot keressük. A narancssárga, hosszúkás formájú tök lesz a megfelelő és ha megtaláltuk, akkor már csak a számunkra méretben is szimpatikus darabot kell kiválasztanunk.
Tejszínes sütőtök krémleves recept egyszerűen
A megmosott, kimagozott, meghámozott sütőtököt felkockázzuk. Az apró kockára vágott vöröshagymát kevés vajon üvegesre pároljuk, majd sóval és borssal ízesítjük. Ezt követően rátesszük a feldarabolt sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd puhára főzzük. Ha megfőtt, akkor turmix segítségével összedolgozzuk és fokozatosan hozzáöntjük a tejszínt. Ezután ismét a tűzre rakjuk fűszerezzük szerecsendióval, fehérborssal és ízlés szerint egy húsleveskockával. A kész tejszínes sütőtök krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalható.
A sütőtökkrémleves hozzávalói:
- 1 kg sütőtök
- 25 g vaj
- fél vöröshagyma
- fehérbors
- só
- kb. 1 liter víz
- 100 ml főzőtejszín
- leveskocka (ízlés szerint)
A sütőtök krémleves elkészíthető tejszín nélkül is azoknak, akik érzékenyek az alapanyagra vagy kevésbé kedvelik a tejszínes krémleveseket. A tejszín mentes sutotok kremleves elkészítéséhez a sütőtök mellé burgonyát és sárgarépát szelünk a fazékba és vizet hozzáadva egyszerűen feltesszük főni, közben fűszerezzük. A megfőtt zöldségeket kivesszük a főzővízből, pürésítjük, majd annyit adunk hozzá újra a vízből, hogy krémes legyen.
Sütőtök krémleves sült tökből
Az őszi, téli időszakban gyakran készítjük el a tököt egyszerűen sütőben kisütve vacsorára. Ha túlméretezzük az adagot, akkor sem kell megijednünk, hogy a tök a szemétbe kerül, hiszen sült tökből is kiválóan elkészíthető a sütőtök krémleves. Ráadásul, ha előzetesen kisütött tökkel dolgozunk a sütőtök krémleves elkészítése jóval gyorsabb is lehet az előbb leírt sütőtök krémleves recept változatnál.
A profik szerint: hogyan legyek jó nő sütőtök krémleves
Takács Nóra, vagyis Hogyan legyek jó nő Norie egyik kedvence a sütőtökkrémleves. Az őszi, téli időszakot elképzelhetetlennek tartja a különleges sütőtök krémleves variációk nélkül. Életmóddal, szépségápolással és ízletes receptekkel foglalkozó videóiban elmondja, hogy a sütőtök krémleves azon kívül, hogy finom, kevesen tudják, hogy szépítőszerként is működik. Magas vitamin, rost és ásványi anyag tartalmának a sütőtök, sütőtök krémleves jótékonyan hat a hajra, a bőrre és a körömre is. Hogyan legyek jó nő Norie szerint, aki egészségesebben, tudatosabban szeretne élni, kezdje nyugodtan a változást az ízletes, melengető sütőtök krémleves elkészítésével.
Címlapkép: Getty Images