A két szerző, Vida József és Segal Viktor Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a természet elfeledett kincseit, pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat. Egy igazi gasztrokalandot mesélnek el, ötvenöt ízletes recepten keresztül kalauzolva az olvasókat egy olyan világba, ahol a vidéki életmód szerves részét képezték az erdők-mezők nyújtotta portékák.
Egyszerűen elkészíthető remekműveket alkottak azáltal, hogy nagy kreativitással álltak a vadételekhez. Könyvükben, amelyet február 14-én a FEHOVÁN dedikálnak bizonyítják, hogyha valaki csak kiegészítőként használja a különleges alapanyagokat, akkor is rendkívül izgalmas ízeket kaphat. Az "utazás" során a főételek mellett az étkezést megkoronázó desszertekre is gondoltak. Bemutatják legkedvesebb süteményeiket, édességeiket, amelyek közül most egy kis kóstolót nyújtva, megmutatjuk a málnás tejes pite receptjét.
A málnát Széchenyi Zsigmond sárpentelei, gyerekkori állomáshelyén „Boldogasszony csipkéje” néven ismerték, a nyugati birtokokon meg himpér volt, a németek Himbeere – szarvastehénbogyó - szava alapján. De a különleges dunakanyarbeli málnának a Börzsöny a hazája. Verőce-, Kis- és Nagymaros, egészen Vámosmikoláig hatalmas málnavidék.
Hozzávalók (4 adag)
• 20 dkg friss málna
• 15 dkg liszt
• 15 dkg puha vaj
• 15 dkg cukor
• 30 dkg tejföl
• 3 egész tojás
• 1 citrom reszelt héja
• 1 vanília kikapart magja
• 1 csomag sütőpor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160°C fokra. A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet és alaposan összekeverjük a tésztaalapot. Ezután beleadagoljuk a tejfölt, a sütőport, a reszelt citromhéjat, végül a három egész tojást és robotgépben összedolgozzuk. Egy sütőformát kivajazunk és elosztjuk bennük a tésztát. A tetejére szórjuk a friss málnát és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Hidegen, friss málnával tálaljuk, díszíthetjük tejszínhabbal és friss menta vagy citromfű levelekkel.
Nehézségi fok: 5/2
Elkészítési idő: 0 óra 50 perc
Címlapkép: Getty Images