Egy kis méz mindenben elfér: íme a szilvás pite, ahogy még sosem készítetted

HelloVidék   
  Megosztom
Egy kis méz mindenben elfér: íme a szilvás pite, ahogy még sosem készítetted

Kevesen tudják, de a méz kiváló konyhai alapanyag, mivel remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Hogyan tudjuk a hétköznapokban felhasználni? Milyen receptekbe érdemes belecsempészni az aranyló, magyar mézet? Rúzsa Magdi és Vida József Zümmögés a konyhában című szakácskönyve ehhez nyújt útmutatót. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

Évezredek óta a méhek csodálatos ajándéka a méz. Sokan önmagában vagy teát ízesítve fogyasztják, ám csak kevesen tudják, hogy összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek alappillére de még nagyon sok ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát.

Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta - csak néhány példa Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár által megálmodott szakácskönyvből. A kötet bebizonyítja, hogy a méz rengeteg módon lehet az ételeink része illetve, hogy izgalmas menüsor állítható össze rövid idő alatt a könyvben szereplő 49 recept segítségével.

A receptek közül most Vida József bankár, szilvás pite receptjét mutatjuk meg, valamint azt, hogyan és miért kerül bele a méz.

Íme a szilvás pite, ahogy Józsi szereti

Hozzávalók (4–6 személyre):

A pitéhez:

  • 70 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 csomag sütőpor
  • 4 tojás sárgája
  • 150–200 g méz
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1,3 kg szilva
  • 3 ek búzadara (illetve amennyit felvesz)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ citrom héja
  • szeletelt mandula
  • 3 tojás sárgája
  • 4 tojás fehérje
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl tejföl
  • 4 ek cukor

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Hozzákeverjük a cukrot, sót, sütőport (fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk). Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a mézet, a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a ⅔-át. A maradék tésztát félretesszük, és metélteket vágunk belőle a pite tetejére.

A töltelékhez a szilvákat alaposan megmossuk és kimagozzuk, összekeverjük a búzadarával, őrölt fahéjjal és a citrom reszelt héjával, rászórjuk a tésztára.

A tojásfehérjét a cukorral habosra verjük, a pudingport, a tejfölt és a tojássárgáját összekeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a felvert habhoz, és ráöntjük a szilvára. A félretett metélteket rárakjuk a pite tetejére úgy, hogy végül egyenletes rácsformát kapjunk. Az összeállított pitét megszórjuk szeletelt mandulával, és 170 fokon 40–50 perc alatt készre sütjük.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarékbank

vida józsef

rúzsa magdi

szakácskönyv

méz

recept

receptek

receptkönyv