Napjaink legnépszerűbb vendégváró harapnivalója az avokádókrém, másnéven guacamole. Az avokádókrém nem csak egészséges, vitamindús harapnivaló, hanem számos növényi zsírsavat tartalmaz, amire szüksége van a szervezetünknek. A mindössze tíz perc alatt elkészíthető avokádókrém recept tökéletes, ha barátainkat szeretnénk lenyűgözni egy egzotikus mártogatóssal, vagy ha a tévé előtt ülve megkívánunk valamilyen különleges, fűszeres ízt.
A guacamole hozzávalói
- 2 db érett avokádó
- ½ lime leve
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 db közepes lilahagyma
- 2 db közepes paradicsom
- 1 csokor friss koriander
Hogyan készül az avokádókrém?
Miért fontos, hogy érett legyen az avokádó? Az érett, sötét, rücskös héjú gyümölcsből készíthető a legjobb krém: puha, zsíros állaga miatt könnyen pürésíthető. Ne törjük össze teljesen az avokádót, maradjon enyhén darabos. Az olyan hozzávalókat, mint a paradicsom, a hagyma és a fokhagyma aprítsuk minél kisebb darabokra, használhatunk robotgépet is. Amikor készen vagyunk az avokádókrém alapjával, keverjük össze a lime levével és adjuk hozzá a fűszereket.
Az avokadokrem elkészítéséhez nincs szabály, bármilyen ízvariációban megvalósíthatjuk, viszont vannak nehezen beszerezhető alapanyagai, mint a friss koriander. Nyugodtan használhatunk helyette szárítottat, vagy akár mexikói fűszerkeveréket, amivel még időt is spórolhatunk.
Az ősi, azték eredetű guacamole recept ma a mexikói konyha egyik alappillére, ötvözi a Dél- és Közép Amerikára jellemző ízvilágot. Ízlés szerint adhatunk hozzá chilit, vagy akár tejfölt is.
A kész avokádókrémet tároljuk hűtőben, fóliával lefedve!
Címlapkép: Getty Images