Léteznek olyan dolgok, illatok, érzések, mozdulatok vagy akár ízek, amik végigkísérik egész életünket. Talán ilyen lehet a rántott hús íze is, ami mondhatni már legendává, szimbólummá alakult, meghatározó elemeként a magyar valóságnak. Ha összetételét szemléljük a rántott húshoz nem is kell sok minden: húst, tojás, liszt, morzsa és olaj, illetve egy jó nagy tányér, amin kényelmesen elfogyaszthatjuk a tenyérnyi ropogós szeletet.
A kérdés már csak az, hogy milyen húsból készüljön az ízletes fogás. Erős becslések szerint a magyarországi vasárnapi ebédek minimum kétharmadánál rántott hús kerül az asztalra, ám ebben az esetben is ahány ház, annyi különböző elkészítési mód. A hagyományos bécsi szelet borjúhúsból készül, ám Magyarországon a leggyakoribb rántott hús alapanyag a sertéshús, vagyis a karaj. Azonban egyes háztartásokban ismert a csirkemellből készült változat is.
A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének 276 fogyasztó bevonásával készült felméréséből kiderült, hogy a húsfajták közül legnépszerűbb a csirkehús, a megkérdezettek több mint 90%-a naponta fogyasztja, ám a sertéshús sincs sokkal lemaradva, 80%-os napi, heti szintű fogyasztási aránnyal a dobogó második fokán áll. Marhát, pulykát, halat inkább csak havonta fogyasztanak, kacsa, liba és vadhús pedig még ennél is ritkábban kerül a válaszadók asztalára. 2015-ben 25,3 kg sertéshúst fogyasztott egy átlag magyar, addig ez a szám 2019-re elérte a 29 kg-t, ami a rántott hús népszerűségét tekintve nem is csoda.
Írtunk róla, hogy a sertéspestis fertőzések okozta hiány miatt drágult a sertéshús és mostanra a baromfihúsok ára is magasabbra kúszott, hiszen a sertés helyett sokan a csirkét választották az üzletekben. Szerencsére, akármelyik húsból is készítjük el a vasárnapi ebéd legfontosabb összetevőjét, az otthon, "házi recept" alapján készített rántott húsnak nincs párja. Na persze a legtöbben a borjúra szavaznak. És Te?
Íme Magyarország 10+1 legjobb rántott húsa 2020-ban:
1. Anyukám mondta (Encs)
A borsodi kisvárosban található étterem évről évre a toplista első helyén végez, joggal, sőt, idén az év vidéki étterme díjat is besöpörte. A legjobb családi éttermek listáján is kivívta a győzelmet, ráadásul az összeállítás szerint itt lehet a legfinomabb rántotthúst kapni. Az országos összesített listában a 13. helyre sorolták (bár tavaly még az első 12-be is befért). A Dudás-testvérek családi vállalkozása mára kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát, sikeresen ötvözve az Olaszországból hozott, világra nyitott attitűdöt a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal. A top minőségű olasz alapanyagok mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek is.
2. Déryné Bisztró
Az étterem az évtizedes múltja mellett folyamatos teltházakat produkál. Étlapjukon teljes természetességgel fér meg egymás mellett a shakshuka és a bouillabaisse leves, a polipsaláta és a bécsi szelet. Hétvégi reggelijük és a legendás szombati és vasárnapi brunch országos hírű és a válogatott és érlelt steakkínálat és a kovászos házi kenyerek is legendásak.
3. Fricska Gastropub
Az egyik legjobb választásnak számít a fővárosban: 2017-ben a kiváló ár-érték arányú éttermeknek kijáró Bib Gourmand-minősítést érdemelte ki. Az étteremben a táblás ajánlatok naponta frissülnek, a progresszív konyhai koncepció pedig magas minőségben rendszeresen megújulva varázsolja el a közönséget. Kíváló ízek, nem túl gondolt, de mégis egyedi és innovatív fogások jellemzik a konyhát.
4. Kiosk Pest & Buda
A Kiosk egyszerre közkedvelt társasági helyszín és szórakozóhely, viszont igényes konyhájára is. A loft stílusú Kiosk Pestet a budapesti belváros közepén, az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél találjuk. A turisztikailag erősen frekventált lokáció ellenére a hazai vendégek kedvence is. A Kiosk Buda a Clark Ádám tér új étterme, amely korábbi "testvérének" hangulatát idézi meg a budai oldalon. A konyha hasonló: az étlapon a Kiosk Classics a nemzetközi sláger ételeket kínál a Kiosk Hungary pedig igazi magyar fogásokat.
5. Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
A gasztroforradalom kirobbanása óta a legrégibb és leghíresebb étterem. Az országos listában a 17. helyen zárt. Olyan kategóriát képvisel, amilyenből kevés van az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Borlapja egyedülállónak számít, egész kínálata pedig remekül reprezentálja a térség értékeit. Abban a törekvésben is élen jár, hogy a környékbeli termelőket folyamatos megrendelésekkel lássák el.
6. Kollázs Brasserie & Bar
A Kollázst a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Four Seasons Hotel Gresham-palotában találjuk. A kiemelkedően szép szeccessziós épület értelmében többségben külföldiek vannak, de a magyar vendégeknek is érdemes lehet betérnie egy kóstolóra. A nemzetközi és magyar konyhát is egyszerre képviselő étterem jól kidolgozott egyszerűbb és modern felfogású ételeket kínál. Legkülönlegesebb ajánlatük az úgynevezett Blind date, vagyis Vakrandi menü, ahol a szezonalitáshoz és a Séf kedvéhez igazodó degusztációs menü kerül az asztalunkra.
7. Neked Főztem (Balatonfüred)
Az executive chef tulajdonossal üzemelő Neked Főztem formációk a Balaton északi-partjának siker sztorijai. A helyet az igazi balatoni vendéglátás szívvel-lélekkel jellemzi az étlapon pedig tökéletes egyensúlyban szerepelnek egymás mellett a közönség kedvencek, mint a juhtúrós sztrapacska malacpörkölttel vagy a bécsi szelet és a gourmet fogások, mint a lazacpisztráng gravlax petrezselyempiskótával.
8. Robinson Restaurant
A több mint két évtizedes múlttal rendelkező étterem alapító tulajdonosának nevéhez több budapesti sikersztori is köthető. Az étterem egy különleges helyszínen, a Városligeti-tónál kínálja a magyar konyha emblematikus, de korszerű felfogású ételeit, vegyítve a nemzetközi konyhák ismert elemeivel. Az étlapon a magyar klasszikusok mellett salátákat, házi olasztésztáka, rizottókat és steakeket is találunk.
9. Roseinstein Vendéglő
A hazai éttermek sorában megunhatatlan klasszikusnak számító hely kínálatában felsorakoztatja a hagyományos, polgári, magyar, zsidó konyha fogásait. Legyen bármilyen alkalom a család és az ünnepek étterme, mivel a Roseinsteinre a szó hagyományos értelmében is passzol, hogy vendéglő. Az étteremben újításokból sincs hiány: szemben a modern rövidétlapos trenddel, ételek hosszú sorából válogathatunk.
10. Sauska 48 (Villány)
2019 óta Villány egyik gasztronómiai célpontja, bevezetve a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. Már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, egyszerű, de nagyszerű, magabiztosan teljesítő konyhával várja a vendégeket. A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza az étlap, ami folyamatosan változva igyekszik követni a szezonalitást és a környékbeli termelők által biztosított lehetőségeket. Az étlapot természetesen a Sauska borászat tokaji és villányi borai kísérik.
+1. Arany Kaviár Étterem (Kijevi csirkemell)
Az Arany Kaviár 30 éve várja vendégeit a Budai Várnegyedben a legrégebbi hazai fine dining étteremként. Az hely egyszerre őrzi saját hagyományait, de megújulásra is képes: egyes orosz fogásait már nyitás óta készítik és mindig tökéletesítik. Az eddigieknél jóval hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok, a menüsort hazai édesvízi halas ételekkel bővítették.
(A felsorolás nem rangsor.)
Címlapkép: Getty Images