A krémlevesek esetében mindig nagy dilemma, hogy használjunk-e hozzájuk tejszínt, ugyanis egyrészt a tejszínnek elég magas a kalóriatartalma, másrészt ellenállhatatlanul krémessé teszi levesünket. Hogyan készüljön az igazi brokkoli krémleves? Milyen alaplevet használjunk hozzá? Helyettesíthetjük a tejszínt vegán alternatívákkal? Minden kérdésedre válaszolunk!
Brokkoli krémleves: 3 típus 3 különböző ízlésre
Ha diétád alatt egy ínycsiklandó krémlevesre vágysz, válaszd a brokkolit! Ebben az esetben hagyd a tejszínt, a brokkolikrémleves készüljön húsleves vagy zöldségleves alaplével. Eláruljuk: a zöldségleves alaplében szinte nincs is kalória, de ha egy kicsit zamatosabb, tartalmasabb levesre vágysz, akkor a csirke húsleves alaplé illik hozzád. Sokak szerint a brokkoli krémleves recept tejszínnel az igazi, de nem mindegy, hogy milyen tejszínnel! A vegánoknak sem kell kiiktatniuk a tejszínes krémleveseket az életükből; nyugodtan helyettesíthetik azt kókusztejszínnel is. A brokkoli kremleves levesbetét nélkül nem az igazi: ezzel az apró praktikával teljesen megbolondíthatod ízvilágát!
Alap brokkoli krémleves recept tejszínnel
Mire lesz szükséged?
- 1 fej brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db krumpli
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 ml tejszín
- 20 g vaj
- 1 l alaplé (zöldség vagy húsleves)
- 1 csipet szerecsendió
- só, bors
Elkészítés
A felaprított hagymát és a tört fokhagymát dinszteljük meg a vajon, majd adjuk hozzá a krumplit és a brokkolit. Fűszerezzük és öntsük fel az alaplével. Főzzük puhára őket, majd öntsük hozzá a tejszínt és botmixerrel turmixoljuk simára. A brokkoli krémleves tálalásához használjunk olyan levesbetétekkel, mint a resztelt parmezán sajt, a pirított tökmag, a kruton, vagy a bacon chips.
Brokkoli krémleves tejszín nélkül
Használjuk az eredeti receptet, mindössze annyit kell tennünk, hogy elhagyjuk belőle a tejszínt és egy krumpli helyett kettőt főzünk bele!
Vegán, tejszínes brokkoli krémleves recept
A brokkoli krémleves recept ebben az esetben sem változik számottevően: a mennyiségeket megtartva helyettesítsük a vajat kókuszzsírral, a tejszínt kókusztejszínnel, alapléként pedig zöldségleves levét használjuk. Ugyanolyan kinézetű, állagú brokkoli krémleves lesz az eredmény és az ízében sem fogunk csalódni.
Címlapkép: Getty Images