Mákos guba torta, a legújabb őrület: mákos guba recept, mákos guba torta recept

HelloVidék 2020. május 20. 12:05
Imádod a megszokott magyaros ízeket? Mutatjuk az eredeti mákos guba recept továbbgondolt verzióját: íme a mákos guba torta! Tökéletes és meglepően egyszerűen elkészíthető desszert akár születésnapra, akár egy szimpla családi összejövetelre.

A mákos guba torta minden édesszájú igényeit ki fogja elégíteni és a legjobb benne, hogy nem kell fél napig a konyhába elbújva készítenünk, összedobhatjuk 30 perc alatt!

Honnan származik a mákos guba recept?

A mákosguba tipikus magyar desszert, amelyet eredendően karácsonyi ünnepi étekként szolgáltak fel. Régen úgy hitték, a mákos guba szerencsehozó édesség, ugyanis a mákszemek a szerencsét, az új esztendőben eljövő gazdaságot szimbolizálják. Manapság a mákos guba recept a hétköznapok részét képzi: egy különlegesebb útja a szikkadt kifli felhasználásának.

Mákos guba torta recept

A torta „testét” az eredeti mákos guba recept alapján készítjük el, amelyet mennyei vaníliás krémmel és tejszínhabbal egészítünk ki. Ha egyszer kipróbáltad, garantáltan a mákos guba torta lesz a kedvenc új süteményrecepted!

Hozzávalók:

A tortához:

  • 8 db kifli
  • 1 l tej
  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg darált mák (cukrozatlan)
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kk fahéj
  • 3-4 ek baracklekvár

A vaníliás krémhez:

  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 cs vaníliapuding por
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája

A torta tetejére:

  • 3 dl habtejszín

Elkészítés:

  1. Előkészületként érdemes a kiflit hamarabb megvásárolnunk és egy éjszakán keresztül szikkasztanunk (ragaszkodjunk az eredeti mákos guba recept elkészítéséhez).
  2. Karikázzuk fel a szikkadt kiflit. Adjuk hozzá a mákot és a reszelt citromhéjat, valamint a mazsolát, majd keverjük össze őket.
  3. Adjuk a tejhez a vajat, majd melegítsük őket össze, kevergetve.
  4. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a tejbe. Vízgőzben kevergetve főzzük ezt, a mákos guba alapját képző vaníliás tejet, amíg be nem sűrűsödik. Ízesítsük egy kevés fahéjjal.
  5. Öntsük a vaníliás tejet a mákos kiflikarikákra, keverjük össze, hagyjuk, hogy a lehető legtöbbet magába szívja.
  6. Vajazzunk ki egy tortaformát, szórjuk meg egy kevés zsemlemorzsával és öntsük bele a tejes kiflit. A hagyományos mákos guba recept elkészítése itt véget is ért.
  7. Kenjük meg a mákos guba torta tetejét a lekvárral, majd a 100°-ra előmelegített sütőben süssük körülbelül 20 percig. Ennek köszönhetően a makos guba összeáll, de nem szárad ki. A kész tortát hagyjuk kihűlni, míg elkészítjük a krémet!
  8. Keverjük a vajat simára a porcukor felével, a másik felét pedig a tojássárgájával, a vaníliapudingporral és a vaníliás cukorral.
  9. Adjuk hozzá a tojásos keverékhez a tejet, néhány perc alatt, kevergetve, főzzük sűrű krémmé. Hagyjuk kihűlni.
  10. A cukor másik, vajas felét keverjük apránként a hideg pudinghoz, így jön létre a kész krém a mákosguba tortához. Kanalazzuk a torta tetejére, egyengessük el.
  11. A habtejszínt habverővel kemény habbá verjük, ízlés szerinti mennyiségben a tetejére nyomjuk, díszítjük vele.

Címlapkép: Getty Images