A mákos guba torta minden édesszájú igényeit ki fogja elégíteni és a legjobb benne, hogy nem kell fél napig a konyhába elbújva készítenünk, összedobhatjuk 30 perc alatt!
Honnan származik a mákos guba recept?
A mákosguba tipikus magyar desszert, amelyet eredendően karácsonyi ünnepi étekként szolgáltak fel. Régen úgy hitték, a mákos guba szerencsehozó édesség, ugyanis a mákszemek a szerencsét, az új esztendőben eljövő gazdaságot szimbolizálják. Manapság a mákos guba recept a hétköznapok részét képzi: egy különlegesebb útja a szikkadt kifli felhasználásának.
Mákos guba torta recept
A torta „testét” az eredeti mákos guba recept alapján készítjük el, amelyet mennyei vaníliás krémmel és tejszínhabbal egészítünk ki. Ha egyszer kipróbáltad, garantáltan a mákos guba torta lesz a kedvenc új süteményrecepted!
Hozzávalók:
A tortához:
- 8 db kifli
- 1 l tej
- 3 db tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg darált mák (cukrozatlan)
- 10 dkg mazsola
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 kk fahéj
- 3-4 ek baracklekvár
A vaníliás krémhez:
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 1 cs vaníliapuding por
- 20 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
A torta tetejére:
- 3 dl habtejszín
Elkészítés:
- Előkészületként érdemes a kiflit hamarabb megvásárolnunk és egy éjszakán keresztül szikkasztanunk (ragaszkodjunk az eredeti mákos guba recept elkészítéséhez).
- Karikázzuk fel a szikkadt kiflit. Adjuk hozzá a mákot és a reszelt citromhéjat, valamint a mazsolát, majd keverjük össze őket.
- Adjuk a tejhez a vajat, majd melegítsük őket össze, kevergetve.
- A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a tejbe. Vízgőzben kevergetve főzzük ezt, a mákos guba alapját képző vaníliás tejet, amíg be nem sűrűsödik. Ízesítsük egy kevés fahéjjal.
- Öntsük a vaníliás tejet a mákos kiflikarikákra, keverjük össze, hagyjuk, hogy a lehető legtöbbet magába szívja.
- Vajazzunk ki egy tortaformát, szórjuk meg egy kevés zsemlemorzsával és öntsük bele a tejes kiflit. A hagyományos mákos guba recept elkészítése itt véget is ért.
- Kenjük meg a mákos guba torta tetejét a lekvárral, majd a 100°-ra előmelegített sütőben süssük körülbelül 20 percig. Ennek köszönhetően a makos guba összeáll, de nem szárad ki. A kész tortát hagyjuk kihűlni, míg elkészítjük a krémet!
- Keverjük a vajat simára a porcukor felével, a másik felét pedig a tojássárgájával, a vaníliapudingporral és a vaníliás cukorral.
- Adjuk hozzá a tojásos keverékhez a tejet, néhány perc alatt, kevergetve, főzzük sűrű krémmé. Hagyjuk kihűlni.
- A cukor másik, vajas felét keverjük apránként a hideg pudinghoz, így jön létre a kész krém a mákosguba tortához. Kanalazzuk a torta tetejére, egyengessük el.
- A habtejszínt habverővel kemény habbá verjük, ízlés szerinti mennyiségben a tetejére nyomjuk, díszítjük vele.
Címlapkép: Getty Images