A paradicsomos husgomboc egy újabb étel a tipikus magyar kedvencek sorában: tökéletes kombinációja az édes és sós ízeknek, laktató, és nem olyan zsíros fogás, amit a diétázók sem fogyasztanak szívesen. A paradicsomos gombóc fogyasztható magában, saját szószával tálalva, de gyakran kínálunk hozzá friss kenyeret vagy sós vízben főtt krumplit. Gondoltad volna, hogy a paradicsomos húsgombóc spagettivel is nagyon finom? Cikkünkben ismertetjük a klasszikus paradicsomos húsgombóc készítésének útját és azt, hogy milyen körettel, hogyan illik tálalni.
A húsgombóc hozzávalói
- 75 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 12 dkg rizs (nem főzzük elő!)
- 2 db tojás
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
A paradicsomszósz hozzávalói
- 0,75l paradicsomsűrítmény
- 1,5l víz
- 5 ek zsír vagy olaj
- 4 ek liszt
- 3 ek kristálycukor
- só, bors ízlés szerint
Hogyan készül a paradicsomos húsgombóc?
- A húsgombóc hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük, 20 percre állni hagyjuk a hűtőben, majd kézzel nem túl nagy gömböket formázunk belőle.
- Egy fazék forrásban lévő vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük a gombócokat, majd félretesszük őket.
- A paradicsomos husgomboc mártása következik: tetszőlegesen olajból vagy zsírból liszttel rántást készítünk, majd lassan felöntjük a vízzel elkevert paradicsomsűrítménnyel. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk.
- Felforraljuk a mártást, majd hozzáadjuk a gombócokat és további 10 percig főzzük őket együtt. Kóstoljunk meg egy gombócot, hogy kellőképpen megpuhult-e benne a rizs! Ha nem, adjunk neki további 5 percet.
- Tálalás előtt pihenjen a paradicsomos húsgombóc egy órán át, így az ízek is összeérnek.
Milyen köret jár a paradicsomos húsgombóc mellé?
A paradicsomos húsgombóc recept többnyire mindenhol egyformán készül, ám a hozzá való köret házonként eltérő lehet. A paradicsomos húsgombóc mellé gyakran adnak natúr főtt krumplit vagy friss kenyeret, de a főtt tésztás verzió sem ritka. Egy köret van azonban, amit soha nem adunk paradicsomos húsgombóc mellé, ez pedig a rizs, ugyanis a paradicsomos gombóc jórészt ebből az alapanyagból áll.
Olaszos paradicsomos húsgombóc spagettivel? Mennyei!
A paradicsomos húsgombóc spagettivel is tálalható, ám tovább bolondíthatjuk a megszokott receptet! A paradicsomszószt ízesíthetjük egy-egy teáskanálnyi bazsalikommal és oregánóval, a paradicsomos gombóc tetejét pedig megszórhatjuk egy kevés parmezánsajttal is, hogy egy igazán különleges ízvilágot kapjunk.
Címlapkép: Getty Images