Frankfurti, bécsi, amerikai típusú… mustárral, tormával, ketchuppal – a virsli gyors és kedvelt fogás magában, kenyérrel és feltétként is. Azon húskészítmények egyike, amelynek az év minden napján helye lehet a hűtőnkben, és szilveszterkor kapja a legnagyobb figyelmet. Idén a Made in Hungary top gasztronómiai társulás jóvoltából hazai és nemzetközi szinten elismert konyhafőnökök segítségével keresték az ország legjobb minőségű virslijét. Illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás alapján.
A hivatalos tesztelés helyszíne a Párisi Passage volt. A 10 fős zsűri a vírusvédelmi előírásoknak megfelelően, az elvárt higiéniai feltételeket biztosítva, egymástól kellő távolságra, a kóstolás idején kívül maszkban tesztelte a virsliket. A prémium kategória jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan, széles körben elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), 75%-os hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli.
Lutz Lajos, a Párisi Passage séfje a helyszínen készítette el a virsliket, nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (az ajánlott vízhőmérséklet, főzési betartásával). A virsliket vakteszt során értékelte a 10 meghívott zsűritag – séfek, élelmiszeripari mérnökök, gasztronómiai szakemberek – a tesztlapon található kritériumok alapján.
25 pont volt a maximális, amit a virslik elérhettek, a 10 zsűritag átlagolt pontszámai alapján a legmagasabb 18,7 pontot kapott.
A kiérdemelt pontszámok összeadása alapján megszületett a virslik ranglistája: ennek alapján a kereskedelmi forgalomban kapható legjobb virsli a Sága Royal virsli.
Top 5 virsli 2020-ban
Abszolút győztes: Sága Royal virsli (85% sertéshús) 18,7 pont
Második helyezett: Spar Regnum juhbeles virsli (75% sertéshús) 17,9 pont
Harmadik helyezett: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (75% sertéshús, 3% marhahús) 17,6 pont
Negyedik helyezett: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (80% sertéshús, 4% marhahús) 17,5 pont
Ötödik helyezett: Pikok Bécsi roppanós virsli (80% sertéshús) 17,4 pont
A Made in Hungary mozgalom életrehívói, a Bocuse d’Or Akadémia és a Dining Guide legközelebb húsvétkor tart sonkatesztet, és további felvágottakat is vizsgálnak majd. A tesztelők között ezúttal olyan elismert gasztronómiai szereplők voltak, mint Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő társtulajdonosa, Sárközi Ákos a Borkonyha/Textúra séfje és
Széll Tamás, a Stand/Stand25 társtulajonos séfje.
Címkép: Balkányi László/Dining Guide