Nincs karácsony kalács nélkül! Mákos kalács, diós kalács, bejgli és lekváros bukta: mind-mind olyan receptek, amelyeket szinte kötelező elkészítenünk decemberben, a karácsonyi időszakban. Cikkünkben három mákoskalács recept variációt mutatunk be, hogy az ünnepek biztosan édesen teljenek: vár az eredeti mákos kalács recept, a savanykás ízbombaként robbanó meggyes mákos kalács és minden földi jó ötvözete, a diós mákos kalács formájában, egy kis mazsolával megbolondítva. Neked melyik lesz a kedvenced?
1. Mákos kalács tészta alaprecept
Az eredeti mákos kalács receptje egy egyszerű, mákos kelt kalács, gazdag töltelékkel feltekerve. A mákos kalács receptek (pl. mákos kalács Limara recept alapján) számos variációt javasolnak arra, milyen töltelék kerüljön a mákos kalács közepébe, vagy hogy hogyan, mennyi ideig történjen a mákos kalács kelesztése. Nézzük a mi verziónkat!
A mákos kalács tészta hozzávalói
- 500 g búza finomliszt
- 100 g sütőmargarin
- 3 ek kristálycukor
- 25 g élesztő (friss)
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 1 kk só
A mákos kalács elkészítése
- Futtassuk föl az élesztőt a meglangyosított tejben egy kevés cukorral. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a cukrot és a sót, majd üssünk bele egy tojást.
- Öntsük a mákos kalács tésztájához a tejben felfuttatott élesztőt és a szobahőmérsékletű, puha sütőmargarint, majd dagasszuk addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától, kezünktől.
- Tegyük félre a tésztát 1 órára kelni, majd gyúrjuk át újra. Ezután késsel felezzük meg a megkelt mákos kalács tésztát és mindkét adagot nyújtsuk ki (2 rúd lesz).
- Kenjük meg a kinyújtott tésztákat a tetszőleges mákos töltelékkel, tekerjük fel szorosan, majd helyezzük őket egy tepsibe sütőpapírra. Kelesszük őket kendővel letakarva további 30 percen keresztül.
- A töltelékkel a belsejében megkelt mákos kalács tetejét kenjük meg a másik, felvert tojással, majd süssük meg 180°-ra előmelegített sütőben, 30 perc alatt.
2. Az eredeti mákos kalács töltelék
A mákos kalács töltelék hozzávalói
- 200 g mák
- 6 ek kristálycukor
- 2 dl tej
- 1 citrom héja
A mákos kalács töltelék elkészítése
- A mákos kalács töltelék elkészítése nagyon egyszerű: keverjük össze a mákot a cukorral, majd a tejjel felöntve forraljuk fel.
- Főzzük néhány percen keresztül, míg sűrű, ragacsos masszát nem kapunk; ekkor reszeljük hozzá a citromhéjat is.
3. Meggyes mákos kalács töltelék
A meggyes mákos kalács töltelék hozzávalói
- 150 g mák
- 50 g meggy (friss vagy befőtt)
- 6 ek kristálycukor
- 1 dl tej
A meggyes mákos kalács töltelék elkészítése
- Keverjük össze a mákot a tejjel és a cukorral, majd kis lángon főzzük addig, míg ragacsos masszát nem kapunk. Ekkor keverjük össze a mákot a meggyel és kész is a meggyes mákos kalács tölteléke!
4. Diós mákos kalács töltelék
Habár a sima mákos kalács és a meggyes mákos kalács is mennyei finomság, a makos kalacs receptek egyik abszolút győztese nem más, mint a mákos diós kalács, kevert töltelékkel - mindenképpen érdemes kipróbálni, garantáltan visszatérő fogás lesz jövőre is!
A diós mákos kalács töltelék hozzávalói
- 100 g mák
- 100 g darált dióbél
- 6 ek kristálycukor
- 1 marék mazsola
- 2 dl tej
A diós mákos kalács töltelék elkészítése
- Keverjük össze a diót, a mákot, a cukrot és a mazsolát, majd főzzük őket össze a tejben.
Mit tegyünk, hogy a mákos kalács ne repedjen szét?
A mákos kalács hiába finom, sajnos hajlamos sütés közben megrepedni, emiatt, habár ízéből nem is, de megjelenéséből veszíthet. Érdemes a mákos kalács tetejét villával finoman megszurkálni, hogy a hő hatására keletkezett gőz könnyebben távozhasson a mákos kalács belsejéből, emellett ügyeljünk arra is, hogy a két mákos kalács rúd a tepsiben ne érintkezzen egymással, ugyanis, ha összesülnek, az is okozhatja a repedés létrejöttét.
Címlapkép: Getty Images